Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Střelec z Utrechtu vyznával ‚radikální ideologii‘, byl obviněn z několikanásobné vraždy

Svět

  11:52
Amsterodam - Muž podezřelý z pondělní střelby v tramvaji v nizozemském Utrechtu bude obžalován z několikanásobné vraždy nebo zabití s teroristickým úmyslem. Oznámila to ve čtvrtek podle agentury AP nizozemská prokuratura. Podle žalobců 37letý Gökmen Tanis zastával „radikální ideologii“, ale není jasné, zda byl motiv pro spáchání činu výhradně teroristický.

Podle žalobců 37letý Gökmen Tanis zastával „radikální ideologii“, ale není jasné, zda byl motiv pro spáchání činu výhradně teroristický. foto: ČTK

Muž podezřelý z pondělní střelby v tramvaji v nizozemském Utrechtu bude čelit obvinění z několikanásobné vraždy nebo zabití s teroristickým úmyslem. Oznámila to dnes podle agentury AP nizozemská prokuratura. Podle žalobců 37letý Gökmen Tanis zastával „radikální ideologii“, ale není jasné, zda byl motiv pro spáchání činu výhradně teroristický.

Podezřelý byl dále obviněn z pokusů o vraždu a zabití a z vyhrožování s teroristickým úmyslem. Střelec zabil tři lidi a dalších sedm zranil, z toho tři vážně.

Místní studenti pokládají květiny na místě střelby v Utrechtu.
Zásah policie po útoku v Utrechtu.

Prokuratura dále oznámila, že muž bude podroben psychiatrickému vyšetření. V pátek má být obviněný předveden před vyšetřujícího soudce. Takové výslechy se podle AP odehrávají neveřejně.

Nizozemští populisté po útoku v Utrechtu překvapivě ovládli provinční volby

Vyšetřujeme, zda podezřelý jednal výhradně z teroristické pohnutky, nebo zda bylo jeho počínání důsledkem osobních problémů v kombinaci s radikální ideologií,“ uvedla prokuratura v dnešním prohlášení. Prokuratura dále sdělila, že je přesvědčená o tom, že podezřelý jednal sám.

Sedmatřicetiletý Gökmen Tanis, který se narodil v Turecku, byl zadržen v pondělí sedm hodin po dopolední střelbě v centru Utrechtu. Prokuratura už dříve uvedla, že na možné radikální pozadí činu ukazuje mimo jiné i vzkaz, který policie nalezla ve voze, v němž střelec prchal. Střelbu nepřežila 19letá žena a dva muži ve věku 28 a 49 let.

Autor:
Témata: Utrecht, vražda, Turecko

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...