Pomohla jí konsolidace úvěrů. Finanční instituce jí poskytla peníze, takže nyní splácí jen jednu půjčku za výhodnějších podmínek. Dosud musela měsíčně splácet přes 13 tisíc korun, teď je to o 4,5 tisíce korun méně. „Celkově přeplatím asi o 300 tisíc korun méně,“ pochvaluje si žena.

Ilustrační fotografie.
Hypotéky zlevnily. Do bank chodí méně zájemců než loni

Infografika - Konsolidace úvěrůZdroj: DeníkOdborníci varují, že nejhorší je „strčit hlavu do písku“ a čekat, že se problém vyřeší sám. „Naopak se znásobí,“ uvedl Zdeněk Soudný z projektu Navigátor bezpečného úvěru. Solidní poskytovatelé úvěrů uvítají, když klient jedná na rovinu. „I pro ně je výhodnější najít kompromis a cestu, jak pokračovat dál,“ vysvětlil. Řešením je snížení výše splátek a prodloužení doby splácení.

Konsolidaci lze využít v případě kontokorentů, leasingů i mikropůjček. Většina peněžních ústavů ji naopak nenabízí pro úvěry ze stavebního spoření a hypotéky. Tuto možnost navíc nedostane každý, kdo o ni žádá. „U nás je polovině lidí úvěr schválen, polovina je odmítnuta,“ uvedl ombudsman klientůHome Creditu Miroslav Zborovský. Ročně přesto takto své úvěry konsolidují statisíce Čechů.

Jedině s licencí

Lidé by ke konsolidaci půjček měli využít zásadně jen poskytovatele s licencí od České národní banky. „Kdokoliv poskytuje úvěr bez její licence, tak jedná nelegálně a nikdo by si od takového individua neměl vzít ani korunu. Stejně jako jdu k doktorovi, který má vystudovanou vysokou školu a všechny atestace, tak si pro peníze jdu k tomu, koho mi prověřila ČNB,“ dodal Soudný.

Ilustrační foto
Češi si berou stále více úvěrů. Koncem roku dlužili přes dva biliony