Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Někdy nám není dovoleno hrát ani vlastní rasu, obhajuje asijská herečka svou roli britské šlechtičny

Kultura

  5:00
LONDÝN - Britská herečka asijského původu Gemma Chanová odpověděla na kritiku, že se nehodila do historické role evropské šlechtičny Bess z Hardwicku ve snímku Marie, královna Skotská.

Gemma Chanová jako dvořanka Bess z Hardwicku (Bess of Hardwick). Snímek Marie, královna skotská (2019). Režie: Josie Rourková. foto: Cinemart

„Proč je hercům jiných ras dovoleno hrát jen role postav, které mají stejnou rasu jako oni?  Už takhle máme méně příležitostí se uplatnit,“ vysvětlila Gemma Chanová své stanovisko magazínu Allure. „Někdy nám není dovoleno ani hrát vlastní rasu,“ dodala.

Saoirse Ronanová jako Marie Stuartovna. Snímek Marie, královna skotská (2019)....
Margot Robbieová jako královna Alžběta. Snímek Marie, královna skotská (2019)....

Gemma Chanová se narodila v Londýně, ale její předci pocházejí z Číny. Problém je podle Chanové zcela opačný a to v takzvaném whitewashingu, praktiky dosazování bílých herců do rolí osob jiné rasy nebo etnického pozadí.

Jako příklad uvedla Johna Waynea v roli Čingischána ve filmu Conqueror (1956). „V minulosti byla tahle role daná herci, který si přelepil oči a kůži nabarvil na žluto. Pokud John Wayne může hrát Čingischána, tak já mohu hrát Bess z Hardwicku,“ postěžovala si Chanová.

„Umění by mělo odrážet život takový, jaký je teď,“ shrnula Chanová. Příkladem je podle ní v Americe nyní velmi populární broadwayská hra Hamilton o takzvaných Otcích zakladatelích. Amerického prezidenta George Washingtona v ní ztvárnil afroamerický herec Carvens Lissaints.

Historické drama o Marii Stuartovně je rasově velmi tolerantní. Režisérka Josie Rourková ve svém dřívějším stanovisku uvedla, že nechtěla točit drama jen s „bílými“ herci, i kdyby to utrpělo po stránce historické věrnosti. Afroamerický herec Adrian Derrick-Palmer si zahrál britského muže George Dagleishe a portorický herec Ismael Cruz-Cordova ztvárnil Davida Rizzia, britského sekretáře Marie Stuartovny (Saoirse Ronanová).

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...