Působila trochu zmateně. „Bydlely jsme spolu v jedné ulici, ale nepotkaly jsme se tak padesát let. Mám problémy s pamětí, na Aťku jsem zapomněla, ale moje nehtařka mi řekla, že zemřela, tak jsem sem musela přijít,“ postěžovala si před krematoriem paní Milada Š. Jenže pravdy na tom mnoho nebylo.

„Rodina ví, o koho jde,“ ujistil režisér Lubomír Zemanec (43), který byl s maličkou herečkou až do konce ve spojení. „Opravdu bydlela ve stejné ulici jako Aťka. Když se jí jednou podepsala, získala dojem, že jsou sestry,“ vysvětlil s tím, že paní byla jen obětí svých představ.

Nárok na dědictví

Bělovlasá paní pak mluvila dokonce o tom, že by měla dostat dědictví. „Tatínek, který Aťku podporoval na studiích, si přál, abych po ní dědila. Věděl, že bych si majetky nenechala pro sebe. Dala bych to všechno bratrově dceři, která je postižená, chybí jí ručička,“ řekla. Po obřadu v klidu odešla.

Fotogalerie: Poslední rozloučení s Aťkou Janouškovou:…
146 fotografií

Jenže její tvrzení, že ji tatínek podporoval na studiích, ale ani neodpovídá realitě. Když Aťce bylo 13 let, její rodiče odvedli Němci do koncentráku rovnou od prostřeného stolu. Tatínek zahynul v Osvětimi, maminka přežila pochod smrti a po válce se znovu vdala.

Vzala si spolumajitele firmy, kde před válkou s manželem pracovali. Tím získala Aťka starší nevlastní sourozence. Bratr zemřel poměrně mladý, sestra před dvěma lety. Celou její rodinou tak byly neteře Zuzana a Alena (ta namalovala obraz zesnulé) a synovec Jirka. 

VIDEO: Zdena Procházková (92) o Aťce Janouškové (†88): Spletla jsem si ji s dítětem! 

Video
Video se připravuje ...

Zdena Procházková (92) o Aťce Janouškové (†88): Spletla jsem si ji s dítětem! David Turek, Jan Jedlička

 

Fotogalerie
84 fotografií