Hlavní obsah

Na horách se už lyžuje za nižší ceny

Možnost slušně lyžovat většinou za mimosezonní ceny je ve velkých skiareálech téměř po celém Česku. Podle provozovatelů se už sezona chýlí ke konci – ne kvůli nedostatku sněhu, ale nezájmu lidí. Nadcházející jaro je láká k jiným sportovním aktivitám.

Záznam: Sněhové zpravodajství 22.3.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V provozu jsou tak všechna výše položená střediska Krkonoš, Jizerských i Orlických hor. Zatímco sněhová pokrývka někde dosahuje až jednoho metru, ceny skipasů i služeb spadly na svá minima. Den na sjezdovce maximálně za 149 korun nabízí při koupi balíčku Chytrá sezónka Špindlerův Mlýn. Jízdenka za 1490 korun spojená s dalšími výhodami platí do konce sezony, minimálně do 31. března.

Hurá na hřebeny

Koncem března končí i orlickohorské Deštné s celodenní, nejdražší, u pokladny koupenou permanentkou za 410 korun.

„Tento víkend bude areál plně v provozu. Šanci běžkařům stále dávají hřebenové stopy,“ ubezpečil šéf deštenských vlekařů Petr Prouza. Největší lyžařská aréna Česka – SkiResort Černá hora-Pec – srazí ceny skipasů od 25. března.

V lyžařském areálu na Bublavě v Krušných horách se bude o víkendu lyžovat za  ceny snížené zhruba o dvacet procent oproti hlavní sezoně. Permanentka na jeden den stojí nyní 425 korun.

„V sobotu máme tradiční karneval, kdy čekáme hodně lidí. V provozu budeme i přes týden. Lyžovat se u nás bude do 30. března,“ uvedl Jiří Lhota ze Ski centra Bublava. Sníh je zmrzlý a na sjezdovkách ho leží kolem 40 cm.

Foto: Petr Horník, Právo

Lyžování na Klínovci

Přicházející jaro pomalu zavírá šumavské lyžařské areály. Lyžaři si tak na sjezdovkách užijí zřejmě jeden z posledních víkendů. Například v největším jihočeském skiareálu Lipno nad Vltavou už platí takzvaná vedlejší sezona, lyžuje se za zvýhodněné ceny.

„Za jednodenní skipas zaplatí dospělí místo 710 korun 500, děti 340 korun, což je o 140 méně než v hlavní sezoně. Dvouhodinový skipas je levnější o 160 korun,“ sdělil Vojen Smíšek, mluvčí lipenského skiareálu. Rodina se dvěma dětmi tak na celodenních skipasech ušetří sedm set korun.

Za lepší ceny se lyžuje i na šumavském Zadově. Zde lyžaři na celodenním skipasu ušetří sto korun. Za čtyřhodinový skipas zaplatí dospělí místo 410 korun 330. Jednodenní kurz lyžování vyjde na 270 korun.

V neděli 24. března definitivně ukončí zimní sezonu šumavské příhraniční skiareály Hochficht a Sternstein. Děti si tu mohou v tyto poslední dny zalyžovat za tři eura, dospělí za celý den zaplatí čtyřicet eur.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Lyžování ve Skiareálu Lipno.

Pokud nenastane několik dnů po sobě trvající teplotní extrém, stále platí, že šumavský Špičák nabídne lyžování do předem plánované neděle 31. března. Na otevřených sjezdovkách leží v průměru okolo 40 cm sněhu a i o víkendech se lyžuje bez jakéhokoli čekání.

Lyžuje se za nižší ceny vedlejší sezony. Například nejprodávanější, jednodenní skipas pro dospělého je o 130 korun levnější než v hlavní sezoně a přijde na 530 korun. „Použili jsme zásoby sněhu na vylepšení rodinné Spodní Šance, kde je pořád otevřen i měřený slalom,“ řekl Jan Kasík ze zdejšího areálu. „V provozu je stále i dětský areál pod hotelem Sirotek a snowpark,“ dodal.

Na tamních sjezdovkách je několik omezení. Přes nejstrmější část trojky si našel cestu horský potok, a zhruba 250 metrů se musí proto objet po dvojce. Uzavřený je též dojezd jedničky.

Ukončí sezonu

Lyžařská sezona se podle ČTK chýlí ke konci ve Zlínském kraji. Ačkoli především výše položené areály mají stále dostatek technického sněhu a nabízejí dobré podmínky pro lyžaře, zájem návštěvníků opadl.

Poslední možnost zalyžovat si budou mít zájemci o víkendu ve středisku Troják v Hostýnských vrších na Kroměřížsku. Díky nebývalé zásobě technického sněhu ho tam na svazích stále leží zhruba 50 cm.

S lyžařskou sezonou se o nadcházejícím víkendu rozloučí i Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Od pátku do neděle si budou moci návštěvníci střediska zalyžovat za poloviční ceny. Poté se vleky definitivně zastaví.

Sezona zatím nekončí ve Ski centru Kohútka u Nového Hrozenkova na Vsetínsku. Zástupce střediska Miroslav Maczko ČTK řekl, že areál nabízí skvělé jarní lyžování. „Ráno mrzne, odpoledne je sluníčko. Sjezdovky jedou téměř všechny, v provozu je sedačková lanovka a tři nebo čtyři vleky. Vypadá to, že prognóza počasí je příznivá. Pokud nepřijde nějaká velká změna, budeme jezdit do konce března,“ dodal.

Nadále se lyžuje také ve Stupavě na Uherskohradišťsku, kde je na svahu mezi 20 a 60 cm sněhu.

„O víkendu budeme v provozu. Jede hlavní sjezdovka a vlek číslo dva. Dokud bude sníh, určitě budeme mít otevřeno. Závisí to na počasí,“ řekla provozovatelka Bohdana Orlová.

Anketa

Chystáte se ještě tuto sezónu lyžovat?
Ano
21,6 %
Ne
78,4 %
Celkem hlasovalo 430 čtenářů.

Výběr článků

Načítám