Hlavní obsah

Ivanka Trumpová čelí kritice, že v rozporu se zákonem nearchivuje e-maily

Washington

Dcera amerického prezidenta Ivanka Trumpová, která je poradkyní Bílého domu, nearchivuje svou úřední elektronickou poštu, jak to požaduje zákon. V prohlášení to ve čtvrtek uvedl demokratický poslanec Elijah Cummings, šéf výboru Sněmovny reprezentantů pro reformu a dohled.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Ivanka Trumpová na zahájení ceremoniálu k otevření americké ambasády v Jeruzalémě

Článek

Úřední poštu, na kterou neodpovídá, si neuchovává, uvedl s odvoláním na informace z Bílého domu Cummings.

Podle amerických zákonů musí být veškerá komunikace prezidenta a jeho poradců archivována, ale dlouho panuje podezření, že osazenstvo Bílého domu tento zákon nerespektuje. Cummings v prohlášení uvedl, že znepokojení vyvolává i komunikace Ivančina manžela, Trumpova poradce Jareda Kushnera. Ten zase při korespondenci se zahraničními partnery používá veřejnou službu WhatsApp.

Informaci o Kushnerově komunikaci potvrdil novinářům Trumpův právník Abbe Lowell. Na dotaz, zda přes nezabezpečenou aplikaci WhatsApp Kushner posílá i důvěrné informace, Lowell odmítl odpovědět a odkázal novináře na Národní bezpečnostní radu.

Televize CNN loni oznámila, že Kushner komunikuje přes WhatsApp se saúdským korunním princem Muhammadem bin Salmánem. Sám prezident podle zprávy listu The Washington Post rozeslal stovky e-mailů ze svého privátního účtu poradcům a členům vlády. Mnoho takových případů je podle washingtonského listu v přímém rozporu se zákonem o povinné archivaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám