Operace Kušnarenko. Pokus o zrození islámského Okamury zatím nevyšel

Video předsedy pražské muslimské obce Leonida Kušnarenka, v němž svým souvěrcům nabízí pomoc při získávání zbrojního pasu, mělo nezanedbatelný dopad.

Tento článek je více než rok starý.

Komentář Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda pražské muslimské obec Leonid Kušnarenko

Předseda pražské muslimské obec Leonid Kušnarenko | Foto: MICHAL RŮŽIČKA / MAFRA | Zdroj: Profimedia

Kušnarenkova tvář se dostala na první stránky novin, zareagoval ministr vnitra a Tomio Okamura ujistil voliče, že dál bdí na stráži proti islámskému terorismu.

Pražská muslimská obec odmítla výroky svého předsedy, který na facebooku vyzval k vyzbrojování

Číst článek

Potíž ale spočívá v tom, že samotná postava Leonida Kušnarenka, který před pěti lety konvertoval k islámu od pravoslaví, spíš vyvolává otázky jiného druhu. Není zbrojní harašení tohoto původem oděského právníka spíš provokací v duchu putinovské hybridní války?

Koneckonců přesně to vyjádřil samotný Kušnarenko, když rozruch, který vzbudila jeho výzva k ozbrojování muslimů, komentoval slovy: „Je to horké téma, které se dobře prodává. Stačí senzační titulek a všichni na to hned klikají.“

Těžko si představit, že by si inteligentní právník nedokázal spočítat, jaký dopad bude mít jeho video v části veřejnosti, v níž se daří politickým extremistům přiživovat strach z islámu.

Chladné mlčení

Kušnarenko měl před zvolením předsedou pražských muslimů blízko ke svému předchůdci radikálnímu imámovi Sameru Shehadehovi. Také ho jako advokát zastupoval, když byl Shehadeh obviněn z podpory terorismu.

Bývalého pražského imáma a jeho příbuzné obvinila policie z terorismu. Všichni tři jsou na útěku

Číst článek

Na druhé straně má Kušnarenkův radikalismus i silné rusofilní zabarvení. Netají se svým obdivem ke stylu vládnutí čečenského vládce Kadyrova, který je Putinovým spolehlivým spojencem na Kavkaze. Blízkým přítelem Kušnarenka je radikální sociální demokrat a zarytý zemanovec Jaroslav Foldyna, s nímž sdílí obdiv k Putinovým Nočním vlkům.

Právě tahle směs islamismu a slavjanofilství dělá z Kušnarenka kýženou figuru pro jeden ze záměrů kremelské propagandy – podnícení a permanentní udržování neklidu ve společnosti za pomoci uměle vyvolávaného strachu z muslimské hrozby. A kdy jindy je vhodná doba k přilití do ohně vášní než poté, co australský terorista vyvraždil desítky muslimů v novozélandských mešitách?

Ostatně reakce Tomia Okamury přišla vzápětí: „Vyzýváme policii, aby nevydala zbrojní průkazy nikomu, kdo je podezřelý, že sdílí nenávistné a agresivní ideologie nepřátelské naší společnosti, jako je například islám,“ praví se výzvě šéfa SPD.

Jistý zádrhel by mohl spočívat v tom, že kdyby policie vzala doslova výzvu Tomia Okamury, zbrojní průkaz by musela začít odpírat především řadě jeho stoupenců.

Celá záležitost vzbuzuje dojem jakési vědomé či instinktivní koordinace radikálů na muslimské a nacionalistické frontě. Volby do evropského parlamentu se blíží a naše extremistická scéna není zrovna v nejlepší kondici.

Okamurova strana se už zase otřásá v základech, další xenofobové skomírají roztroušeni po osamělých kandidátkách. A žádné migrantské hordy na obzoru!

A tak nemusí být na škodu vytáhnout jako strašáka jednoho ukrajinského putinovce předělaného z pravoslavce na islamistu.

Zvlášť když politické ambice má i Kušnarenko, který se vyšvihl do čela pražských muslimů za pomoci neznámých, odkudsi přivandrovalých voličů. A chce zakládat islámské školy i stranu, hájící islám.

U dalších představitelů českých muslimů se ale jeho volání do zbraně setkalo s chladným mlčením. Což je povzbudivá zpráva z tamní komunity. Žádný Okamura na islámský způsob tam zatím neuzrál.

Jiří Leschtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme