Hlavní obsah

Kuba láká majetné turisty luxusními hotely a obchody

Fotografický aparát za více než 25 000 dolarů (570 000 Kč) v jednom havanském obchodu? To je 850krát více, než činí průměrná mzda Kubánců, jejichž země nyní nabízí majetným návštěvníkům luxusní turistiku, píše agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Gran Manzana je prvním skutečně luxusním hotelem na Kubě.

Článek

„Vyberte si: koupíte si fotoaparát, nebo byt?” píše kubánský hudebník Ariel Díaz na Facebooku, kde zveřejňuje fotografie dotyčných předmětů i s cenami. Podobné příspěvky vyvolávají na sociálních sítích bouři nevole. Obchod se nachází v nákupní galerii u prvního pětihvězdičkového hotelu v Havaně, Gran Manzana švýcarské skupiny Kempinski. Otevřen byl v červnu 2017 v historické budově, která byla na počátku 20. století prvním nákupním centrem na ostrově.

Versace, Lacoste, Armani, Montblanc: tyto značky vypadají neuvěřitelně v zemi, která je od roku 1959 pod komunistickou nadvládou a kde si Kubánci vydělají měsíčně v přepočtu ne více než 680 Kč. Gran Manzana je prvním luxusním hotelem v Havaně, kde je wellness centrum o 1000 metrech čtverečních a pokoje mají minimálně 40 metrů čtverečních, chlubí se jeho generální ředitel Xavier Destribats.

A kolik stojí? Za nejlevnější pokoj mimo sezonu zaplatíte 370 dolarů (8500 Kč) a za prezidentské apartmá 5000 dolarů (110 000 Kč). „Dříve chyběla klientela, která by jezdila na Kubu, protože tu nebyl pětihvězdičkový standard jako v Paříži nebo v Londýně,” říká.

Postaví se další

Velká terasa nabízí malebný výhled na historickou čtvrť Havany, která hýří barvami a kde mnoho Kubánců žije v chatrných obydlích často zarostlých vegetací. „Vůbec tady nemám pocit, že bych byla na Kubě, jasně že ne... možná ve Spojených státech v Miami nebo v Portoriku,” říká šestadvacetiletá Celia Liégeoisová, která přijela z Paříže.

Televizní hlasatelka, osmadvacetiletá Suki Lu, která právě přiletěla do Havany, obdivuje západ slunce a úžasný výhled. „Žiji v Dubaji, kde je úroveň luxusních hotelů velmi vysoká, ale myslím, že se mi tento hotel bude líbit,” říká. Hotel přitahuje klientelu se soukromými letadly, prince, celebrity, turisty ze Spojených států, ale také z Evropy, Blízkého východu a Asie, říká Xavier Destribats.

Společnost Kempinski chce na Kubě postavit další dva nebo tři hotely. Také španělská společnost Iberostar tu má již několik hotelů, k nimž patří nový pětihvězdičkový Grand Packard, který byl loni v září zprovozněn v Havaně.

Francouzský gigant Accor chce v září v Havaně, na slavném přímořském bulváru Malecón, otevřít pětihvězdičkový hotel, který bude mít v přízemí kavárnu a na střeše restauraci a koncertní scénu. Uniformy zaměstnanců vytvoří španělská návrhářka Agatha Ruíz de la Prada.

Američani mají zákaz

Ve všech případech je majitelem hotelů Gaviota, oddělení kubánské armády zabývající se turistikou. Zahraniční společnosti jsou jen pověřeny správou hotelů. O příjmech, které armáda takto získává, nejsou zveřejňovány žádné údaje. Kvůli spojení s ozbrojenými složkami však Washington zařadil tyto luxusní hotely na černou listinu a zakazuje americkým turistům ubytovávat se v nich. To mnohé z nich odrazuje, ale někteří zákaz obcházejí.

„Kuba od svého otevření mezinárodní turistice před více než 20 lety soustředila svou strategii na turisty mířící za sluncem a plážemi,” uvádí expert José Luis Perello. Turisté tu však málo utrácejí, v průměru jen 15 dolarů (340 Kč) denně. Kuba, kterou loni navštívilo 4,7 milionu turistů, potřebuje devizy, neboť trpí důsledky amerického embarga a politické a ekonomické krize ve Venezuele, která je jejím spojencem a dodavatelem ropy.

Růst ostrova stagnuje kolem jednoho procenta, a to nestačí pro uspokojení potřeb obyvatelstva. Otevírání luxusních hotelů je „novou etapou, ale také nezbytností”, zdůraznil nedávno ministr turistiky Manuel Marrero Cruz.

Reklama

Výběr článků

Načítám