Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Na Náchodsku se zřítil při cvičném letu vrtulník firmy DSA, po dopadu začal hořet. Zemřeli dva lidé

Česko

  9:59aktualizováno  12:23
SLAVOŇOV - Při pádu vrtulníku u Slavoňova na Náchodsku v pátek dopoledne zemřeli dva lidé. Byli to zahraniční pilot ve výcviku a český instruktor, zaměstnanec letecké firmy DSA. Zřícený vrtulník nebyl záchranářský, šlo o cvičný let. Řekl to Daniel Tuček z firmy DSA, která byla provozovatelem zříceného stroje. K národnosti pilota ve výcviku se nevyjádřil. Vrtulník havaroval uprostřed pole asi 200 metrů od posledního obytného domu v obci. Po dopadu začal hořet.

Vrtulník havaroval podle starosty Slavoňova Michala Suchánka uprostřed pole asi 200 metrů od posledního obytného domu v obci. Po dopadu začal podle hasičů hořet. foto: ČTK

Vyšetřování havárie vrtulníku s thajskými byznysmeny v Plzni: pilot nezvládl stroj, vzlétl bez souhlasu majitele

Společnost DSA v prohlášení uvedla, že vrtulník typu Enstrom 480 prováděl výcvikový let na trati Hradec Králové - Nové Město nad Metují a lety v prostoru. „V této chvíli nemáme žádné další informace o okolnostech letecké katastrofy a úzce spolupracujeme s příslušnými orgány za účelem zjištění příčin nehody,“ uvedla firma na svém webu. DSA potvrdila, že na palubě vrtulníku byla dvoučlenná posádka.

Mluvčí policie Ondřej Moravčík uvedl, že lidé zahynuli v troskách vrtulníku. „Na místo vyrazily všechny složky integrovaného záchranného systému,“ řekla k nehodě mluvčí hasičů Martina Götzová. Dodala, že stroj spadl v místní části Slavoňova Blažkov, hasiči dostali pád nahlášený v 09:15. „Při příjezdu hasičů stroj hořel plameny. Místní lidé se jej snažili uhasit hasicími přístroji, což nestačilo. Hasiči oheň zlikvidovali vysokotlakým proudem vody,“ řekla mluvčí.

Při pádu malého vrtulníku u Slavoňova na Náchodsku zemřeli dva lidé.
Vrtulník havaroval podle starosty Slavoňova Michala Suchánka uprostřed pole asi...

Oheň zničil prostor pro posádku a motorovou část. Ohněm nedotčena zůstala jen část se zadním rotorem. Škody na jiném majetku pád vrtulníku podle hasičů nenadělal.

Podle starosty Slavoňova Michala Suchánka stroj kroužil ve větší výšce. „Pak to vzal kolmo dolů,“ řekl v 9:40 Suchánek.

Vrtulník Enstrom 480 B amerického výrobce Enstrom Helicopter je jednomotorový čtyřmístný vrtulník celokovové konstrukce. Poháněn je jedním třílistým nosným rotorem a jedním dvoulistým vyrovnávacím rotorem. Dolet vrtulníku činí až 470 kilometrů, maximální vzletová hmotnost stroje je asi 1360 kilogramů. Vrtulník se používá pro přepravu cestujících, výcvik pilotů, filmování či pozorovací lety.

Podle serverů www.helidat.cz a www.planes.cz byl zřícený vrtulník uveden do provozu v roce 2018. Podle serveru www.helidat.cz je majitelem stroje firma LOM PRAHA TRADE, která patří státnímu podniku LOM PRAHA.

Hlavní činností společnosti DSA je zajišťování letecké záchranné služby. V letecké škole firma provádí výcvik profesionálních pilotů až po kvalifikaci dopravního pilota. Vlastní letadla využívá pro leteckou dopravu, provoz aerotaxi a při různých leteckých pracích. Firma dělá i servis letecké techniky. Hlavní základnu má na letišti v Hradci Králové, oficiální sídlo a jedno ze servisních středisek v Praze na letišti Kbely.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!