Slovenská biatlonová euforie má trhlinu. Kuzminová končí, ale slibuje pomoc

av av
22. 3. 2019 10:37
Podruhé v sezoně zažil slovenský biatlon úžasný úspěch: dvě závodnice na stupních vítězů. V posledním sprintu sezony v norském Oslu dominovala Anastasia Kuzminová a zajistila si zisk malého křišťálového glóbu. Bronzem slovenskou euforii ještě podpořila Paulina Fialková. Slováci jásají, ovšem zároveň řeší, jak naturalizovanou Rusku v příští sezoně nahradí.
Anastasia Kuzminová a Paulina Fialková v Oslu
Anastasia Kuzminová a Paulina Fialková v Oslu | Foto: ČTK

"Je rozhodnuto. Po sezoně ukončím individuální sportovní kariéru," oznámila Kuzminová před několika dny. Čtyřiatřicetiletá rodačka z ruské Ťumeně řekla dost. Biatlon musí ustoupit na druhou kolej, do popředí konečně půjde rodina.

Matka dvou dětí, syna Jeliseje a dcery Olivie, se tak loučí na finálovém klání letošního Světového poháru na norském Holmenkollenu. A loučí se zatím velmi speciálně. 

Po vítězství ve sprintu zaslouženě pozvedla malý glóbus, stejně jako loni. Potvrdila tím pověst sprinterské královny. Vždyť čtyři z devíti kariérních olympijských či světových medailí získala právě na nejkratší trati.

Ke dvěma sprinterským zlatům z olympiád ve Vancouveru a v Soči letos přidala i titul mistryně světa ze švédského Östersundu a přemožitelku nenašla ani nyní v proslulém norském areálu.

"Odběhla jsem výborný závod," chválila se Kuzminová především za heroický výkon na lyžích. Rychlé nohy byly opět její nepřekonatelnou zbraní. Jedna střelecká chyba na jejím triumfu nic nezměnila, i s ní Slovenka v cíli nikoli těsně porazila střelecky čisté biatlonistky, Němku Francisku Preussovou, krajanku Fialkovou a Francouzku Célii Aymonierovou.

"Dnes jsem se nastavila takto: Nasťo, ať se děje cokoli, nerozčiluj se, nepřemýšlej o průběhu závodu a snaž se si to užít," prohlásila Kuzminová s odkazem na tíhu vlastního rozhodnutí o konci kariéry.

"Tahle sezona byla taková bonusová, spíš než zaměřená na vítězství. Až do mistrovství světa jsem netušila, že můžu mít glóbus. Jsem ráda, že se to podařilo," zářila Slovenka štěstím.

Dlouho to vypadalo, že se ve výsledkové listině budou na úplném vrcholu vyjímat hned dvě slovenské vlajky. Paulinu Fialkovou ale nakonec o necelé čtyři vteřiny překonala Němka Preussová. Šestadvacetileté biatlonistce to však nevadilo.

"Konečně mi vyšly dvě nuly. Sice se necítím fyzicky tak dobře, ale s celkovým výkonem jsem spokojená," uvedla. Slovenky se v celkovém pořadí Světového poháru seřadily na čtvrtém a pátém místě. Kuzminová má ještě teoretickou naději na celkový triumf, ovšem před posledními dvěma závody ztrácí na první Italku Dorotheu Wiererovou 98 bodů.

V emocionálním nebi se po koncertu krajanek ocitl prezident Slovenského svazu biatlonu Tomáš Fusko.

"Je to fantazie. Mám pocit, že se opakuje Nové Město na Moravě, kde jsme skončili na prvním a druhém místě v masáku. Je neskutečné, když jsou naše děvčata na pódiu. Nasťa si odveze glóbus, takže super den. Pro nás, slovenský biatlon i pro celý slovenský sport, je to obrovská radost," citoval slovenský tisk jeho projevy nadšení.

"Věřil jsem, že to takhle dopadne. Nasťa je velký sportovec, vždy to ukázala na důležitých závodech," dodal Fusko.

Sám popsal, jak na Holmenkollenu běhal po trati a fandil. "Křičel jsem tak, jak mi hlasivky dovolily, na konci to bylo Heja heja Slovensko."

On i celý slovenský biatlon se však bude muset vyrovnat s velkou ztrátou. Před Kuzminovou už jsou dva definitivně poslední individuální závody: sobotní stíhačka a nedělní závěrečný závod s hromadným startem.

Důraz na slovo individuální je opodstatněný. Kuzminová totiž zvažuje pomoc slovenskému týmovému biatlonu.

"Zamýšlíme se nad tím, jestli by nebylo ještě vhodné jeden rok pomoct štafetám, než se najde ten správný čtvrtý člen ženské štafety, aby byla schopná nastoupit," prohlásila hvězdná biatlonistka pro RSTV.

 

Právě se děje

Další zprávy