Hlavní obsah

Výkonné počítače od Applu ukrývají všechny součástky v monitoru

Novinky, mif

Novou generaci stolních počítačů iMac, které ukrývají všechny součástky v monitoru, představila společnost Apple. Nabízet se budou ve dvou různých velikostech a ve srovnání s předchůdci zaujmout především vyšším výkonem.

Foto: archív výrobce

Apple iMac

Článek

Apple iMac spadá do kategorie takzvaných all-in-one řešení. To znamená, že všechny nejdůležitější hardwarové součástky, jako je procesor, grafická karta nebo reproduktory, jsou umístěny v monitoru. Kromě klávesnice a myši tak už není potřeba k němu nic přikupovat.

Apple iMac se bude prodávat v různých verzích, které se od sebe budou lišit kromě výkonu také velikostí displeje. Základní model s 21,5palcovým monitorem nabídne rozlišení 4K, tedy 4096 x 2304 pixelů, větší 27palcová verze se pak chlubí 5K obrazovkou – přesné rozlišení je 5120 x 2880 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

Apple iMac

Vzhled se velmi podobá předchůdcům, hlavní změny se totiž udály uvnitř nových strojů. Cenový základ bude představovat iMac s 21,5palcovou obrazovkou, u kterého se uživatel může rozhodnout mezi procesory Intel Core i3 a Core i5.

Sestava přitom bude osazena až 32 GB operační paměti, v základu se však počítá pouze s 8 GB. U základní verze zamrzí použití obyčejného pevného disku místo rychlé SSD jednotky, nabízí kapacitu 1 TB.

Za příplatek nicméně bude k dispozici také rychlejší SSD jednotka či Fusion disk, který kombinuje technologii klasických ploten a rychlých čipů z SSD jednotek.

Foto: archív výrobce

Apple iMac

27palcová verze bude výkonnější, už v základu totiž nabídne procesor Intel Core i5. V příplatkové výbavě ale nároční uživatelé naleznou klidně i nejvýkonnější čip Core i9. Velikost operační paměti se může pohybovat mezi 8 a 64 GB.

Rozdílné jsou u obou sestav také grafické karty. Menší provedení počítá s kartou Radeon Pro 555X s 2 GB VRAM, větší pak s Radeon Pro 570X se 4 GB VRAM. Za příplatek jsou ale k dispozici výkonnější grafiky z rodiny Radeon Pro Vega.

Ceny obou sestav se vcelku pochopitelně liší v závislosti na konkrétním modelu. 21palcová verze startuje na 39 990 Kč, 27palcové provedení na 69 990 Kč. V příplatkové výbavě se lze ale relativně snadno vyhoupnout klidně i na dvojnásobné hodnoty.

Foto: archív výrobce

Apple iMac

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám