Hlavní obsah

Zběsilou jízdu cizinců v brněnských ulicích ukončila až střelba

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V úterý po desáté večer šlo v brněnských ulicích doslova o život. Mohl za to řidič vozu, který se snažil riskantní jízdou z centra města ujet policejním hlídkám. Několik služebních aut při zběsilé honičce poškodil a bylo zjevné, že hodlá riskovat cokoli, jen aby ujel.

Pronásledování auta s cizinci v BrněVideo: Policie ČR

 
Článek

„Hlídka cizinecké policie projížděla ulicí Křenovou, když ji zaujalo vozidlo s tmavými skly a rakouskou registrační značkou. Když vozidlo kolegové vylustrovali, zjistili, že po autě se pátrá v celém schengenském prostoru,“ popsala dramatickou honičku mluvčí policie Petra Hrůzová.

„Před policisty jelo vozidlo VW, ale registrační značka, která byla v pátrání, byla z jiného auta – mercedesu. Hlídka se snažila vozidlo zastavit, ale řidič na výzvy nereagoval. Řítil se centrem města agresivní a rychlou jízdou, do pronásledování se musely zapojit další hlídky,“ uvedla mluvčí.

Policie pronásledovala v Brně auto s cizinciVideo: Policie ČR

V ulici Rooseveltova v centru Brna porazil řidič dopravní značky, lidé na chodníku museli před autem uskakovat. Nezastavil jej ani zátaras policejních aut. Honička pokračovala dál, řidič se snažil setřást policejní hlídky a jeho cesta směřovala na dálnici.

Přes Zvonařku, v ulici Hněvkovského, kde je v současnosti dopravní omezení, prorážel dopravní značení, poté najel do protisměru na dálnici D2, kde pokračoval v protisměrné jízdě na přivaděč, ale výstřely ze služební zbraně jej těsně před vjezdem na D1 zastavily.

„Po cestě posádka vozidla z auta vyhodila samopal zabalený v ručníku. Při kontrole vozidla byly nalezeny další zbraně, několik nábojů a zásobníků, pytle s neznámou zelenou sušinou a další registrační značky. Posádku vozidla tvořilo pět cizinců, u řidiče byl proveden test na omamné a psychotropní látky, který byl pozitivní. Dál probíhá vyšetřování případu, státní zástupce podal u všech pěti cizinců návrh na vazbu,“ dodala Hrůzová.

Akci Právu popsal rovněž jeden ze zasahujících policistů. „Pronásledovaní zastavili ve chvíli, kdy byla použita služební zbraň. V tom okamžiku to vypadalo, že rezignovali. Ovšem i potom jsme postupovali s maximální opatrností. V autě prchajících se našly další střelné zbraně a řidič, kterého jsme vytáhli z vozidla, si lehl na zem s rukama pod sebou. Nebylo tedy jisté, zda nemá ještě další zbraň u sebe,“ řekl policista Josef Toth.

Foto: Policie ČR

Pronásledování auta s cizinci v Brně

Honičku za prchajícím řidičem má už za sebou vícekrát, ale jak sám říká, pronásledování ozbrojeného včetně použití střelby bývá výjimečné. „Samozřejmě že člověka zaplaví v takové chvíli adrenalin, když je z děje jasné, že prchající je schopen udělat cokoli, aby unikl, ale naštěstí za sebou máme výcvik, díky kterému jednáme v takových situacích s prvořadým ohledem na život a zdraví svých kolegů a dalších lidí. Vztek či jiné podobné pocity se dostaví až mnohem později,“ doplnil policista. O případ se už začala zajímat i rakouská policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám