Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Desítky lidí se přišly rozloučit s hercem Stanislavem Zindulkou, který zemřel ve věku 86 let

Česko

  11:38aktualizováno  11:50
PRAHA - Ve strašnickém krematoriu v Praze začalo poslední rozloučení s hercem Stanislavem Zindulkou, který zemřel 14. března ve věku 86 let. Účastní se ho desítky lidí včetně zástupců Činoherního klubu a dalších pražských divadel. Mezi prvními přišli herci Jiřina Bohdalová, Petr Kostka, Jiří Macháček nebo Dagmar Havlová.

„Byl to můj pedagog v Brně. Měli jsme ho všichni strašně rádi,“ řekla novinářům při příchodu Havlová. foto:  Michal Šula, MAFRA

„Byl to můj pedagog v Brně. Měli jsme ho všichni strašně rádi,“ řekla novinářům při příchodu Havlová.

Ve věku 86 let zemřel držitel Českého lva Stanislav Zindulka

Zindulka byl mnohaletý člen hereckého souboru Činoherního klubu. Ztvárnil mnoho televizních i divadelních rolí. Za vedlejší roli ve filmu Babí léto byl oceněn Českým lvem. Proslavila jej hlavně role v seriálu Vlak dětství a naděje z roku 1985.

Poslední rozloučení se Stanislavem Zindulkou se konalo ve strašnickém...
Martin Hofmann.

Loni v květnu Zindulka převzal cenu za celoživotní přínos českému humoru na festivalu Komedy Fest Plzeň. Před třemi lety na jevišti Národního divadla v Praze obdržel prestižní Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství.

Přestup do pražské nejistoty

Za svůj nejvýznamnější divadelní počin považoval Zindulka to, že se v 57 letech vydal z bezpečí brněnského angažmá do nejistoty v Praze. Nejdříve nastoupil do Městských divadel pražských a pak přešel do Divadla Ká, které posléze zaniklo. Zakotvil v Činoherním klubu. Role Maxe Silvermana ve hře Herba Gardnera Sbohem je považována za to nejlepší, co v Praze v divadle udělal.

Jsem šťastný člověk, říkal Zindulka v posledním rozhovoru pro LN

Zindulka se narodil 5. května 1932 v Jilemnici. Objevil se v mnoha filmech, vedle oceňovaného Babího léta například ve snímcích Konec básníků v Čechách, Učitel tance, Báječná léta pod psa, Anděl Páně nebo Odcházení. Naposledy hrál ve filmu Narušitel režiséra Davida Baldy, který byl do kin uveden letos v lednu. Kromě řady divadelních rolí si Zindulku pamatují televizní diváci ze seriálů Bylo nás pět, Hříchy pro pátera Knoxe nebo Četnické humoresky.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...