Oblíbený lék na alergie může při vysazení vyvolat abstinenční příznaky v podobě svědění

Někteří alergici, užívající dlouhodobě lék Zyrtec, hlásí při jeho vysazení vzácný, ale údajně nesnesitelný abstinenční syndrom v podobě svědění po celém těle. Jessica Misener sepsala na toto téma článek pro server Medium, kde mimo jiné uvádí, že se celou věcí zabýval americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv.

Misener popisuje případ 26leté grafičky Katie DeRosy, které lékař v roce 2014 doporučil užívat populární volně prodejné antihistaminikum Zyrtec. Když dotyčná po čtyřech letech prášky vysadila, zakusila nepříjemné abstinenční příznaky – po dvou dnech od vysazení ji začalo svědět doslova celé tělo. Vydržela dvě hodiny, než si vzala pilulku Zyrtecu a veškeré příznaky do hodiny zmizely.

Něco je asi špatně

Poté, co svědění ustalo, si Katie DeRosa uvědomila, že něco je patrně špatně. Její zkušenost však není zdaleka ojedinělá – s podobnými příznaky se po vysazení Zyrtecu potýkali také další lidé, kteří se o své zkušenosti podělili v online diskuzích.

Důkazy však nejsou pouze neoficiálního charakteru. Nizozemská studie z roku 2016, publikovaná v časopise Drug Safety, popisovala svědění u dvanácti pacientů, kteří vysadili léky na bázi cetirizinu nebo levocetirizinu. Konkrétně se jedná o přípravky, prodávané pod názvy Xyzal, Allegra, Claritine a Zyrtec. Výsledkem byla nutnost doplnit informaci o možných účincích do příbalového letáku.

Informace, vycházející z této studie, však naznačují, že je možné léčbu ukončit bez vedlejších účinků, a to postupným snižováním dávky, případně dočasným nasazením kortikosteroidu, jako je Prednison. V každém případě je tedy vhodné konzultovat takový krok s ošetřujícím lékařem.

Výrobce Zyrtecu se k uvedeným problémům oficiálně vyjádřil v tom smyslu, že hlášení o svědění po vysazení léku je klasifikováno jako velmi vzácné. V souladu s regulačními požadavky ohlašuje informaci o nepříznivých následcích místním orgánům pro regulaci trhu.

Shodné příznaky

Víceméně stejné zkušenosti popisují také další postižení uživatelé. Dva dny poté, co přestali užívat lék, se dostavilo pálivé svědění. Řada z nich si ve snaze o zmírnění těchto nepříjemných obtíží vzala další tabletku, do hodiny pak příznaky odezněly.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv nyní vyžaduje po výrobci, aby v příbalovém letáku k lékům s těmito účinnými látkami výslovně uvedl, že v případě jejich vysazení po dlouhodobém užívání může dojít k tomuto problému.

Antihistaminika na této bázi byla poprvé objevena ve třicátých letech minulého století italským chemikem Danielem Bovetem. Měla však nežádoucí sedativní účinek, takže v 80. letech vědci vytvořili novější generaci, u níž je menší pravděpodobnost, že způsobí ospalost.

Diskuze (13) Další článek: Muži tajně instalovali do hotelů kamery. Streamy z pokojů pak prodávali na internetu 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,