Hlavní obsah

České firmy plánují zaměstnancům přidat 4,8 procenta, lákají i na bridge days

Novinky, tov

Tuzemské firmy letos plánují navyšovat mzdy a platy v průměru o 4,8 procenta. Nejvyšší růst chystají společnosti ze sektoru obchodu a distribuce – o 6,5 procenta. Třináctý plat není výjimkou, například v oblasti distribuce energií jej poskytuje třetina firem, vyplývá ze studie poradenské firmy PwC.

Foto: Continental

Ilustrační foto

Článek

Například firmy v automobilovém průmyslu letos plánují zvyšovat mzdy v průměru o šest procent, což je o něco méně než loni. Ve finančním sektoru počítají s přidáním v průměru o 5,6 procenta, firmy z oboru IT a telekomunikací v průměru chystají nárůst o 3,7 procenta. Nejmenší nárůst mohou očekávat zaměstnanci ve farmaceutickém sektoru, v průměru o tři procenta.

„Trend v oblasti navyšování mezd bude pokračovat i v letošním roce. Jedním z hlavních důvodů pokračujícího trendu je nedostatek zaměstnanců napříč sektory i regiony,“ vysvětlil Martin Hůrka z PwC.

Nové benefity

„Část společností už ovšem začala bojovat jinými zbraněmi a snaží se přilákat nové zaměstnance pestrou škálou benefitů. Objevují se i novinky jako například ‚bridge days‘, tedy dny volna propojující svátky s víkendy,“ dodal.

U zaměstnanců velmi oblíbený 13. plat nabízí podle studie zhruba čtvrtina všech společností. Nejvíce ho společnosti vyplácí v sektoru distribuce energií a farmaceutickém průmyslu, následuje automobilový průmysl, stavebnictví nebo průmyslová výroba.

Podle studie pravidelně přehodnocuje mzdy svých zaměstnanců 82 procent společností, nejčastěji to dělají v lednu a v dubnu.

Loni ovšem firmy nakonec přidávaly o něco více než o původně zvažovaných 4,3 procenta. Ve sledovaných firmách rostly v uplynulém roce mzdy v průměru o 5,4 procenta.

Anketa

Dostali jste loni přidáno?
Ano
27,4 %
Ne
72,6 %
Celkem hlasovalo 1370 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám