Hlavní obsah

Kočner připravoval po Kuciakově vraždě útěk ze Slovenska

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Kontroverzní podnikatel Marian Kočner, který čelí obvinění z objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka, měl údajně po činu v plánu opustit Slovensko. „Pomalu je potřeba připravovat odchod. Mezinárodní vody to jistí, loď je vybavena,“ napsal podle dokumentů ve vyšetřovacím spisu v dubnu 2018 svému kamarádovi.

Foto: Koláž Novinky.cz s Profimedia.cz/SME

Obviněný podnikatel Marián Kočner (vlevo) a zavražděný novinář Ján Kuciak.

Článek

Slovenský Denník N v pátek citoval i další podrobnosti z rozsáhlého vyšetřovacího spisu, který se týká vraždy novináře Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, k níž došlo 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta.

Spis se věnuje také několikaletému vztahu Kočnera a Aleny Zsuzsové, která měla údajně zabezpečit vražedné komando.

Dvojice Kočner–Zsuzsová se prý v minulosti snažila nalákat do pasti co nejvíc vlivných lidí, aby je pak mohli vydírat a aby tito lidé nestáli Kočnerovi v cestě při jeho podnikatelských a politických plánech.

Kočner se podle těchto informací cítil jako hlava mafie, která ovládá prokurátory, policisty, soudce, politiky a všechny drží „ve svěráku“. Tak to napsal Zsuzsové, která měla být jeho milenkou.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Spis týkající se vraždy Jána Kuciaka má přes 15 tisíc stránek

Tento Kočnerův svět podle Denníku N popsali vyšetřovatelé na 25 stránkách usnesení o vznesení obvinění z objednávky Kuciakovy vraždy. Kočner nedokázal podobným způsobem vydírat Kuciaka, protože na něj nic nenašel. „Žije jako mnich,“ hlásili špehové, které si Kočner najal na jeho sledování. Také proto se Kočner podle vyšetřovatelů rozhodl novináře odstranit.

Výsledky sledování Kuciaka odevzdal Kočner přímo Zsuzsové a ta je poskytla vykonavatelům vraždy. Střelcem měl být Tomáš Szabó, řidičem Miroslav Marček a zprostředkovatelem Zoltán Andruskó.

„Zadání znělo, aby Kuciak zmizel, tak ho zavraždili. Jeho tělo nemělo být nikdy nalezeno,“ píše Denník N.

Kočner, Zsuzsová, Szabó, Marček a Andruskó jsou ve vyšetřovací vazbě. Kočner, který byl ve vazbě v souvislosti s jinou kauzou, byl z vraždy Kuciaka obviněn letos 8. března. Podle TV Markíza v těchto dnech podal proti obvinění stížnost. „Stížnost zatím nebyla doručena,“ řekla agentuře TASR mluvčí úřadu speciální prokuratury Jana Tökölyová.

Reklama

Výběr článků

Načítám