Hlavní obsah

Polský soud poslal do vězení Maročana za členství v Islámském státu

Aktualizováno

Soud v polských Katovicích poslal za členství v organizaci Islámský stát na 3,5 roku do vězení Maročana Murada T. Muž měl vazby na pachatele teroristického útoku v Paříži v listopadu 2015.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rozsudek není pravomocný, Murad T. se proti němu může odvolat. Prokurátor pro něj žádal trest šest a půl let odnětí svobody. „Přísahám, že nemám vazby na žádnou teroristickou organizaci, nemám nic společného s terorismem, jsem proti terorismu,“ řekl muž u soudu.

Polská policie ho zadržela v září 2016 ve městě Rybnik v polské části Slezska. Odhalen byl díky spolupráci evropských a amerických tajných služeb. Česká Bezpečnostní informační služba loni v březnu potvrdila, že na akci měl podíl.

Maročan podle polských vyšetřovatelů spolupracoval s teroristy z Islámského státu od prosince 2014 do září 2016 a pachateli útoku v Paříži Abdelhamidu Abaaoudovi pomáhal jako informátor. Při atentátech v listopadu 2015 ve francouzské metropoli zemřelo 130 lidí, 350 bylo zraněno.

Podle polské prokuratury Murad T. v Polsku žádný útok nepřipravoval, jeho konečným cílem bylo zřejmě Německo. Do střední Evropy se pravděpodobně dostal přes Řecko, Srbsko a Maďarsko. Pobýval v Rakousku, odkud se v březnu 2016 vydal přes Česko do Polska. Měnil totožnost, vydával se například za nezletilého syrského uprchlíka.

Reklama

Výběr článků

Načítám