Že nás zajímá Babišův střet zájmů? Je to naše povinnosti se o to starat, odmítl STAN kritiku ANO

Případ Babišova střetu zájmů

Že nás zajímá Babišův střet zájmů? Je to naše povinnosti se o to starat, odmítl STAN kritiku ANOAKTUALIZOVÁNO
Premiér Andrej Babiš (ANO) Foto:

Foto: Jan Zatorsky

1
Domov
Echo24
Sdílet:

Středočeští zastupitelé za ANO tvrdí, že se někteří politici snažili ovlivňovat rozhodnutí krajských úředníků v kauze podezření ze střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). V pátečním prohlášení kritizovali mimo jiné vyjádření opozice, že by se případ měl kvůli možné podjatosti převést do Prahy. Ve středních Čechách vládne Babišovo hnutí ANO. Místopředseda hnutí STAN Vít Rakušan, který s v případu angažoval, to však pro Echo24 odmítl. Je legitimní starostí opozice starat se, prohlásil.

Premiér čelí podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert, který dal v únoru 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Černošický úřad mu v lednu za přestupek v podobě střetu zájmů uložil pokutu, podle deníku Právo šlo o 200 000 korun. Babiš se odvolal, případem se tak zabývali krajští úředníci. Rozhodnutí černošické radnice zrušili a věc vrátili k novému projednání.

„Hnutí ANO jednoznačně odmítá vyvíjet tlak na rozhodování v tomto i jiných případech, protože úředníci musejí rozhodovat nestranně, politici naopak nesmějí žádný tlak vyvíjet. Piráti a hnutí STAN se svými vyjádřeními naprosto jasně vlamovali do tohoto nezávislého řízení,“ prohlásil předseda zastupitelského klubu ANO Martin Herman.

Místopředseda Starostů Vít Rakušan to odmítá. Podle něj hnutí do žádné kauzy nezasahovalo, pouze po podalo podnět na ministerstvo spravedlnosti, aby prošetřilo, zda úřad Středočeského kraje není podjatý. „Pokud řekne, že není, tak je všechno v pořádku. Je legitimní starostí opozice se starat o to, jestli dochází k nezávislému posuzování. Že dojde k systémové změně na úřadě zrovna jako náhodu v moment, kdy se řeší kauza pana premiéra, to v nás budilo pochybnosti,“ sdělil deníku Echo24. Podnět STAN podalo asi před 14 dny, s tím že lhůta na vyřízení je měsíc.

Rozhodování středočeských úředníků provázel spor o chápání personálních změn, které se krátce před tím, než se případ dostal na stůl úřadu, odehrály. Zatímco úřad kraje, jemuž velí Babišova stranická kolegyně a místopředsedkyně hnutí Jaroslava Pokorná Jermanová, odmítal souvislost mezi změnami a Babišovým případem, část opozice hovořila o účelovosti změn. Faktem ale je, že úředníci, kteří o Babišově střetu zájmů rozhodovali, získali v lednu nového šéfa.

Opoziční krajští zastupitelé za STAN navrhovali, aby případ kvůli možné podjatosti převzal některý ze sousedních úřadů, například v Praze. Poukazovali na to, že ve středních Čechách vládne Babišovo ANO. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) to označila za úsměvné. Připomněla, že pražskou radnici vede Pirátská strana, která krajský úřad v souvislosti s Babišovou kauzou kritizovala. Piráti upozorňovali na reorganizaci středočeského krajského úřadu, která podle nich vyvolává pochybnosti kolem rozhodování úředníků. Vedení úřadu ale účelovost změn odmítlo.

Podle klubu ANO šlo ze strany opozice o snahu dostat řízení o údajném střetu zájmů pod politický tlak. Navrhované přesunutí kauzy do Prahy je podle ANO skandálním příkladem toho, jak se někteří politici staví do role soudců. „Skutečně se mi zdá, že by si zejména Piráti a hnutí STAN měli nastudovat zákon a ctít oddělení moci politické od úředního rozhodování,“ uvedl radní za ANO Robert Bezděk. Herman dodal, že zástupci ANO se naopak striktně drželi zákona a kauzu nekomentovali.

Čtěte také: Zdržovací taktika? Případ Babišova střetu zájmů jen tak neskončí

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články