Hlavní obsah

O duševně a duchovně nezdravé společnosti s psychiatrem Radkinem Honzákem

Novinky, Stanislav Dvořák

Doktor Radkin Honzák je legenda české psychiatrie, pedagog, publicista, glosátor, bloger a srandista. Česká televize uvede na jeho počest na ČT2 26. března ve 20.50 dokumentární film Kdo tady blbne.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radkin Honzák

Článek

Radkin Honzák, který si v mládí myslel, že bude obvoďákem na vesnici, se stal průkopníkem psychosomatické medicíny. Za komunistů mimo jiné zajišťoval modré knížky pro disidenty a měl „průšvihy“, ale sám se do světa politiky nikdy necpal. Nezajímalo ho to.

Gentleman ze staré školy má evidentně rád lidi, i ty nejpodivnější exempláře. Neřadí se k alternativní medicíně, ale k modernímu zdravotnictví typu „pilulky na všechno“ je kritický. Současnou společnost vidí jako duševně i duchovně churavějící.

Muž, který si rád dělá legraci sám ze sebe, prý vždy tušil, že skončí v blázinci. „Myslel jsem, že si mě paní režisérka s někým spletla, protože na sobě neshledávám nic pozoruhodného, až na to, že se mi přihodilo, že jsem se stal nekuřákem,“ vzpomíná protagonista filmu na moment, kdy byl osloven k natáčení dokumentárního portrétu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám