Hlavní obsah

Omezení internetu? O kontroverzní směrnici copyrightu nemají jasno ani čeští europoslanci

Novinky, Barbora Zpěváčková

Napříč Evropou se bude v sobotu demonstrovat za svobodu internetu. Důvod? Kontroverzní směrnice o copyrightu, tedy o ochraně autorských práv na internetu. Směrnice je před finálním schvalováním v Evropském parlamentu. Kriticky se k ní staví i někteří čeští europoslanci.

Foto: Jean Francois Badias, ČTK/AP

Jednací sál Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Článek

Problematické jsou hlavně články 11 a 13. Podle odpůrců se jedná o zásah do svobody slova. Varují před tím, že se internet změní k horšímu. Na protest byla ve čtvrtek vypnutá i Wikipedie.

Článek 13 zavádí pojem „filtry obsahu“. V praxi to znamená, že poskytovatelé stránek by měli povinnost řešit, zda uživatel nahraným obsahem neporušuje autorská práva.

V Bruselu se bude o finální verzi hlasovat 26. března. Podle europoslankyně Dity Charanzové (za ANO) se jedná o jeden z nejtěžších materiálů, který současný europarlament dostal na stůl. „Jak přesně budu příští týden hlasovat, se bude odvíjet od toho, jaké pozměňovací návrhy projdou. Určitě ale budu požadovat zrušení článku 13. Nesouhlasím s povinností zavádění filtrů pro online platformy. Jedná se o technicky i finančně mimořádně náročné opatření, může zlikvidovat menší hráče,“ sdělila Novinkám Charanzová.

Piráti varují před cenzurou

„Automatické filtry nemohou rozhodovat o legálnosti obsahu se stoprocentní přesností. Aby se provozovatelé vyhnuli pokutě, budou přirozeně cenzurovat i zcela legální obsah,“ varoval už dříve Marcel Kolaja, který vede kandidátku Pirátů do evropských voleb.

Proti článku 13 se postavil i lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. „Směrnice je z většiny rozumná. Kontroverzní je ale článek 13, kvůli kterému jsem se rozhodl podpořit iniciativu za to, abychom mohli hlasovat o kompletním vyjmutí tohoto článku,“ uvedl. Dodal, že nemá smysl podporovat něco, co oprávněně zvedne kritiku Evropské unie.

„S kolegou Jiřím Maštálkou (KSČM) jsme vždy hlasovali proti návrhu na nové znění článků 11 a 13. Vzhledem k tomu, jak se vyvinulo poslední vyjednávání, to určitě hodláme zopakovat i teď,” konstatovala europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

Hlasování si rozmyslí i europoslanec Petr Ježek, který odešel od hnutí ANO a s Pavlem Teličkou založili hnutí Hlas. „Vím, jak budu postupovat, ale ještě si počkám na konečnou podobu, o čem všem se bude hlasovat,“ napsal Novinkám.

Kromě článku 13 odpůrci varují i před článkem číslo 11. Podle Pirátů tato část potlačuje malé vydavatele a menší poskytovatele internetových vyhledávacích služeb. Majitelům práv - včetně médií - má zajistit spravedlivý podíl za použití jimi vlastněného obsahu na internetu. To znamená, že za citování textu či sdílení odkazu, by byl poplatek.

Demonstrace i vypnutá Wikipedie

Proti směrnici se na sobotu chystá celoevropský protest. V České republice se má od dvou hodin odpoledne demonstrovat v Praze, Brně, Plzni, Karlových Varech, Hradci Králové i dalších městech.

Ve čtvrtek byla na protest vypnutá Wikipedie, a to jak v Česku, tak dalších zemích. I když se nově pojatá ochrana autorských práv nemá Wikipedie přímo dotknout, podle editorů se výrazně omezí dostupnost zdrojů, ze kterých čerpají, a bude tak složitější zajistit kvalitu obsahu otevřené encyklopedie. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám