Hlavní obsah

Čeští senioři se mohou zdokonalit v řízení, projekt startuje ve druhém ročníku

Co nejvíce snížit počet důchodců, kteří za volantem nevědí, co dělat, se snaží projekt Jedu s dobou. Seniory vezme do učebny i za volant v bezpečných podmínkách tréninkových polygonů, a to bezplatně.

Foto: Autoklub ČR

Projekt Jedu s dobou startuje do druhého ročníku. (Ilustrační foto)

Článek

Jsou senioři horší řidiči, když za sebou mají dekády za volantem, ale jejich reakce už nejsou, co bývaly? Projekt „Jedu s dobou”, organizovaný Autoklubem ČR a financovaný z Fondu zábrany škod, si klade za cíl jejich dovednosti zlepšit.

Letos tento kurz startuje do svého druhého ročníku a stejně jako loni je určen pro řidiče ve věku 65 let a vyšším - a je bezplatný. Pořádá ho osm center bezpečné jízdy v Česku - v Sosnové u České Lípy, v Mostě, Třinci, Jihlavě, Ostravě, Vysokém Mýtě, Hradci Králové a u Příbrami. Celkem v průběhu celého roku proběhne 128 kurzů, mnohem více než vloni.

„Spokojenost a pozitivní ohlasy účastníků svědčí o tom, že projekt je užitečný a trefili jsme se jím přesně do poptávky řidičů seniorů. Byl o něj velký zájem. (...) Projekt letos získal více než dvojnásobnou finanční podporu, díky které můžeme uspořádat jednou tolik kurzů,“ uvedl Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Součástí kurzu je i nácvik první pomoci.

Stejně jako loni se účastníci dozví novinky v pravidlech a legislativě, ale hlavně si vyzkouší jak extémní situace za volantem, tak i první pomoc. Součástí kurzu je kluzná fólie či kluzný nátěr, kde je simulována nízká trakce, a aquaplaningová vana, kde si účastníci vyzkouší tento potenciálně velmi nebezpečný fenomén.

Kurz má být obohacen o nové prvky na základě zkušeností z loňska. Účastníci mají dostat i brožury, které jim připomenou nejdůležitější poznatky. Novinkou je také Karel Loprais, šestinásobný dakarský vítěz, v roli patrona projektu. „Vyzkoušet si reakce vozidla na polygonu je jeden z nejlepších tréninků pro bezpečnou jízdu v silničním provozu, neznám lepší recept,” řekl na tiskové konferenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám