Ethan Lindenberger se nechal očkovat proti vůli vlastní matky

Ethan Lindenberger se nechal očkovat proti vůli vlastní matky Zdroj: Profimedia

Instagram a Facebook vyrazí do boje proti pověrám o očkování. Přesvědčil je příběh mladého Američana

Spojenými státy již několik týdnů hýbe případ Ethana Lindenbergera. Osmnáctiletý rodák z Ohia se nechal očkovat proti výslovnému zákazu své rodiny. Antiočkovací hysterie přitom v poslední době způsobuje nejen v USA závažné problémy. Zvýšený výskyt dětských spalniček napříč Západem zřejmě souvisí s pověrami, šířenými přes sociální sítě.

Linderberger se na začátku března účastnil slyšení v americkém Senátu. Uvedl, že hlavním zdrojem, odkud jeho matka sbírala „zaručené“ informace o škodlivosti očkování, byly sociální sítě, konkrétně Facebook.

Epidemie spalniček

Americké úřady přitom problém neberou na lehkou váhu: Jen v USA se během posledních měsíců extrémně nakažlivou nemocí nakazilo na 120 dětí a situace není lepší ani v Evropě: po desítkách let se nemoc vrátila i na starý kontinent. Šíří se v Itálii, Řecku, případy jsou hlášeny i v České republice. OSN označuje návrat spalniček do vyspělých zemí za „šokující.“

Vakcíny nezpůsobují autismus

Úřady proto na zamezení šíření fám o škodlivosti očkování kladou prioritu. A provozovatelé sociálních sítí jim vycházejí vstříc. Instagram se zavázal, že bude blokovat hashatgy jako #vakcínyzpůsobujíautismus, jež podobné posty provázejí.

Tvrdě zakročit proti stránkám tohoto typu hodlá i Facebook. K podobným krokům se chystá i YouTube. Experti se domnívají, že společný postup internetových gigantů výrazně omezí počet lidí, kteří budou zdravotně nebezpečným dezinformacím vystaveni.