Výstava za 1200 korun. Skupina Rafani pronajímá pražskou galerii přes Airbnb

Jiří Franta (vlevo) a Luděk Rathouský z Rafanů představují svůj byt v galerii NoD.
Proměnili prostory Galerie NoD, sídlící v historickém centru Prahy, na byt, který pronajímají přes službu Airbnb za 1200 korun na noc.
Výstava nazvaná Art Apartment in the Heart of the City potrvá do 14. dubna. Doprovází ji diskuse k souvisejícím tématům za účasti umělců a osobností z ekonomie, architektury, komunální politiky či zástupců zprostředkovatelských platforem.
"V žádném případě nechceme kritizovat službu Airbnb, spíše upozornit na to, že původně zamýšlená sdílená aktivita, kdy lidé pronajímají volný pokoj, vedla třeba v Praze k tomu, že někteří lidé skupují volné byty v centru jako investici, a tímto způsobem s nimi podnikají," říká kurátor výstavy Pavel Kubesa.
Dle některých statistik v centru Prahy na tři byty obývané rodinami připadají dva byty pronajímané službou Airbnb. "Město, ve kterém nežijí trvale lidé, ztrácí jednu ze svých funkcí," doplňuje kurátor.
Foto: ČTK
ČTK Kultura ČTK, Kultura
22. 3. 2019 18:10
Skupina Rafani proměnila pražskou galerii na byt, který vybavila nábytkem a vlastními uměleckými díly. Za 1200 korun na noc ho pronajímá přes Airbnb. Projekt potrvá ještě tři týdny. Paralelně s tím nyní Rafani zahájili druhou výstavu svých děl v pražském Museu Kampa.
 

Právě se děje

Další zprávy