Hlavní obsah

Petice za zrušení brexitu má za tři dny přes tři miliony podpisů

– Londýn

Pod peticí požadující odvolání odchodu Velké Británie z Evropské unie se během tří dnů objevilo přes tři miliony podpisů. Obrovský zájem o dokument, který je na webu britského parlamentu, způsobuje stránce technické problémy. Premiérka Theresa Mayová podle svého mluvčího nehodlá výzvu k zastavení brexitu, o němž rozhodli před téměř třemi lety Britové v referendu, vyslyšet.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Vláda opakovaně tvrdí, že odchod z EU je ‚vůlí lidu‘. Musíme toto tvrzení zastavit a to tím, že dokážeme, jak silnou podporu lidu má nyní setrvání v EU,“ píše se v textu, který do pátečních 13:00 SEČ podpořily tři miliony a osm tisíc lidí (k nahlédnutí zde).

Petice vyzývá vládu ke zrušení aktivace článku 50 lisabonské smlouvy o fungování EU, kterou před téměř dvěma lety zahájila dvouleté období jednání o brexitu. To mělo být původně zakončené odchodem Británie z EU 29. března, čtvrteční summit však schválil jeho odklad přinejmenším do 12. dubna. [celá zpráva]

Podpisy i z Francie či Německa

Petici by měli podle upozornění v záhlaví podepisovat pouze britští občané či lidé s trvalým pobytem v Británii. Podle britských médií však není jisté, zda tomu tak opravdu ve všech případech je. BBC uvedla, že text již podepsaly tisíce lidí žijící ve Francii, Německu či Španělsku.

Britská média také upozorňují, že velký zájem o petici nemusí odrážet nálady v celé společnosti. Pro brexit v referendu v červnu 2016 hlasovalo 17,4 milionu Britů, zůstat v EU chtělo více než 16 milionů. I případné druhé hlasování, jehož uspořádání vláda i většina poslanců odmítá, by podle aktuálních průzkumů dopadlo těsně, ačkoli poměr hlasů se kloní spíše proti opuštění unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám