Hlavní obsah

V Berlíně se popraly desítky fanoušků dvou soupeřících youtuberů

– Berlín

V centru Berlína se popraly desítky fanoušků dvou soupeřících youtuberů, kteří se na internetu zahrnovali nadávkami. Policie musela nasadit obušky a slzný plyn, při zákroku zajistila také dva nože.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Incident se odehrál ve čtvrtek na Alexandrově náměstí, kde se ve čtvrtek večer shromáždilo asi 400 většinou mladých lidí, z nichž 50 se brzy nato zapojilo do hromadné bitky. Přivolaná policejní hlídka se neúspěšně pokusila shromážděné uklidnit a násilníky od sebe oddělit.

Vzhledem k početní převaze davu musela požádat o posily a na místě krátce poté zasahovalo až 100 policistů. Příčinou násilí byl spor dvou vlivných youtuberů, z nichž první si říká ThatsBekir, pochází ze Stuttgartu a má více než 260 tisíc odběratelů. Byl to on, kdo vyzval své stoupence k akci v Berlíně.

Druhý, který má podporovatelů jen 14 tisíc, vystupuje pod jménem Bahr Al Amood a svého rivala předem varoval, aby se neopovažoval vstoupit na půdu hlavního města.

Na sociálních sítích se oba v poslední době častovali těmi nejhrubšími urážkami. Al Amood pochází z velké arabské rodiny usazené v Berlíně, jejíž členové, často s kriminální minulostí, tvořili část davu na Alexandrově náměstí.

Bránil čest

Podle očitých svědků vypukla bitka v okamžiku, kdy Al Amood adresoval několik nadávek Bekirovi a jeho rodině. Ten odpověděl úderem pěsti, aby „bránil čest” své rodiny. Německá policie uvedla, že tento incident je součástí širšího trendu.

„V rapperské scéně a čím dál více i mezi influencery (lidmi vytvářejícími vliv svým postavením) vidíme, že s vlivem zacházejí velice lehkovážně. Zřejmě se stává módou, že zcela vědomě vytvářejí konfliktní situace, aby vygenerovali více sledujících, odběratelů a kliků,” uvedl v pátek německému listu Frankfurter Allgemeine Zeitung předák policejních odborů Norbert Cioma.

V rapu je běžné, že se úspěšné postavy stávají terčem posměchu či nadávek svých žánrových kolegů. Nejinak tomu bylo i v tomto případě - Al Amood se v jednom ze svých videí pustil do Bekira a vysmál se jeho nové rappové skladbě.

Bekir se bránil a vznikl velký internetový spor umocněný obrovským počtem fanoušků obou rivalů, který ve čtvrtek vyvrcholil násilím na Alexandrově náměstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám