Českým fotbalistům úvod do kvalifikace na EURO nevyšel. Anglii podlehli ve Wembley 0:5

Čeští fotbalisté nestačili v prvním kvalifikačním zápase o postup na EURO 2020 na Anglii a prohráli ve Wembley vysoko 0:5. Křídelník Raheem Sterling zaznamenal hattrick, obránce Tomáš Kalas si vstřelil vlastní gól. Jde o nejvyšší porážku v historii samostatné české reprezentace.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn (Aktualizováno: 7:30 23. 3. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Momentka ze zápasu mezi Anglií a Českem

Momentka ze zápasu mezi Anglií a Českem | Foto: Carl Recine | Zdroj: Reuters

Trenér Jaroslav Šilhavý nemohl do svého prvního kvalifikačního zápasu počítat se zraněným brankářem Tomášem Vaclíkem, kterého v brance nahradil Jiří Pavlenka, který hraje v německých Brémách. K zápasu nebyl připraven ani kapitán Bořek Dočkal, místo kterého nastoupil Vladimír Darida.

Zápas jsme sledovali online

Číst článek

Na pravém křídle se objevil Theodor Gebre Selassie, na levém zase Jakub Jankto.

V samotném úvodu zápasu byli aktivnější domácí Angličané, k vážnějšímu ohrožení branky ale nedošlo. V 17. minutě přišla komplikace pro tým Albionu, když musel hrací plochu opustit zraněný Eric Dier, který přepustil místo Rossovi Barkleymu.

Ve 23. minutě Pavel Kadeřábek potáhl míč po pravé straně a předložil ho Daridovi, jehož střelecký pokus ale cíl nenašel.

O minutu později už se skóre měnilo. Harry Kane vyslal průnikovou přihrávkou Jadona Sancha, který přesným pasem našel Rageema Sterlinga. Křídelník Manchesteru City měl přes sebou odkrytou branku, nezaváhal a ve skluzu poslal Anglii do vedení 1:0.

Z penalty navýšil Kane

Už to vypadalo, že čeští fotbalisté půjdou do kabin s mankem pouze jedné branky. V nastavení ale pronikl do pokutového území střelec prvního gólu Sterling a cestu mu zatarasili Kadeřábek a Tomáš Kalas. Podle portugalského rozhodčího nedovoleně.

Nebát se je kopnout, překvapil Vydra. ‚Není to o jejich komentářích,‘ reagují Angličané

Číst článek

K pokutovému kopu se postavil kapitán Harry Kane. Pavlenka sice směr jeho střely vystihl a na míč si sáhl, zastavit ho ale nedokázal. 

Trenér Šilhavý se po pauze rozhodl reagovat na nepříznivý stav a místo Jankta poslal na hřiště útočníka Matěje Vydru. Zdálo se, že střídání zabralo. Na začátku druhé půle viděly ochozy stadionu Wembley dvě velké šance českého týmu.

Nejprve si na Daridův centr naskočil záložník Tomáš Souček a hlavičkoval těsně vedle branky Jordana Pickforda. Vzápětí centroval znovu Darida a k zakončení před anglickým brankářem se dostal David Pavelka. S jeho zakončením si ale brankář Evertonu poradil. 

Poté o sobě ale dali opět vědět hráči Albionu. Středopolař Delle Alli centroval a po teči dvou českých hráčů musel zasahovat brankář Pavlenka. 

Časomíra na stadionu signalizovala 60. minutu zápasu a Anglie měla další velkou šanci. Sterling uvolnil v pokutovém území Kana, který našel zpětnou přihrávkou Sancha. Ten střelou sice překonal Pavlenku, kterého ale na brankové čáře zastoupil Novák.

Uplynuly sotva dvě minuty a Anglie už vedla o tři góly. Kyle Walker centroval a česká obrana míč odvrátila pouze ke Sterlingovi a ten ranou z otočky navýšil už na 3:0.

Sterling završil hattrick

V 68. minutě napřáhl znovu Sterling, míč se otřel o záda Ondřeje Čelůstky a následně zapadl do branky. Češi byli zralí na ručník.

„Bohužel ta kvalita soupeře byla tak velká, že když jsme to trochu otevřeli, tak se dokázali prosadit. A když už soupeř vedl 3:0, 4:0, tak již byl dopředu silný pořád,“ řekl trenér Šilhavý pro Radiožurnál.

Alespoň kosmeticky upravit nepříznivý výsledek mohl v 74. útočník AS Řím Patrik Schick. Jeho technická střela ale minula anglickou branku. Zbývalo devět minut do konce řádné hrací doby, když Souček přiťuknul do dobré pozice Vydrovi, který ale těsně minul.

Ještě hůře bylo pro české fanoušky v 84. minutě. Se střelou osmnáctiletého Calluma Hudsona-Odoie si Pavlenka ještě poradil. Míč ale vyrazil pouze ke Kalasovi, který ho poslal do vlastní sítě.

„Samozřejmě můj gól jde z větší části za mnou, protože i když jsem neměl extra čas na reakci, tak to mělo jít někam úplně jinam a ne tam, kam to šlo. Předešlé dva góly byla nešťastná teč a nešťastný odkop. Ty tři góly vůbec nemusely padnout, ale tyto góly přichází z jejich tlaku, který na nás vytvořili, takže samozřejmě zaslouženě vyhráli,“ hodnotil Tomáš Kalas.

Více už se v zápase nestalo. Češi prohráli s Anglií vysoko 0:5, což je nejvyšší porážka v samostatné historii českého národního týmu. Trenér Šilhavý tak nebude na první kvalifikační zápas vzpomínat v dobrém. Dle záložníka Tomáše Součka je ale nutné si i z tohoto zápasu něco vzít. „Z každého zápasu se musíme poučit. I kdyby to bylo 1:0 nebo tento výsledek, tak je potřeba si vždy ukázat chyby, pak si je říct a v příštím zápase se ukázat v tom nejlepším světle. Teď nás čeká Brazílie a pak se chystáme na to hlavní v červnu,“ hledí do budoucna Souček. 

K dalším zápasům vzhlíží také gólman Jiří Pavlenka: „Samozřejmě nás hrozně mrzí, že jsme to tady nezvládli ani herně, ani výsledkově. Přitom přijela spousta našich fanoušků, kteří nás skvěle povzbuzovali. Víme, že nemáme hráče ve světových klubech, není tolik hráčů, co by hráli venku. Anglie je favorit skupiny a teď přijdou zápasy, kdy musíme ukázat, že na EURO patříme, a že budeme bojovat o přímý postup.“

Kryštof Berka, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme