Bezpečnost | Evropská unie | Rusko

Ruští hackeři se snaží útočit na evropské volby. Experti popsali jak

Skupiny ruských hackerů financovaných Kremlem útočí na průběh voleb do Evropského parlamentu, které se budou konat v květnu. Tvrdí to bezpečnostní firma FireEye, která analyzovala aktivity dvou těchto skupin, informuje televize CNBC.

Útočit mají především dvě skupiny známé jako APT28 (nebo jinak Fancy Bear) a Sandworm. Obě dvě fungují již delší dobu, APT28 byla aktivitní během amerických prezidentských voleb, kdy útočila na demokraty a Sandworm stála za ransomwarem NotPetya, který značně ochromil Ukrajinu.

Aktuálně skupiny pracují podle FireEye společně a snaží se oslabit evropské volby. Dělají to především tak, že posílají politikům a institucím phishingové emaily s vírou, že subjekty si nedají pozor a podaří se jim infikovat počítače a ukradnout informace. Zda již některé útoky vyšly, FireEye neuvádí.

Vysvětluje ale, že útoky jsou velmi sofistikované a hackeři si s nimi dávají práci. I vytvořili několik falešných stránek tvářících se jako oficiální vládní weby, aby v politicích vyvolali důvěru. Získané informace může Rusko podle firmy použít ke špionáži a tvorbě dezinformačních kampaní.

Volby do Evropského parlamentu se konají od 23. 5 do 26. 5. Může v nich volit až 300 milionů osob a jejich výsledek značně ovlivní budoucí směřování Evropské unie, jejich narušení by tak mohlo mít vážné dopady. FireEye uvedlo, že všechny instituce a politiky, kteří se stali terčem útoku, informovalo.

Diskuze (65) Další článek: Grafiku od Intelu můžete ve Windows 10 nastavovat přes novou aplikaci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,