Taliansky prezident: Nová čínska Hodvábna cesta musí byť obojsmerná

Nová čínska Hodvábna cesta spájajúca Európu a Áziu musí byť "obojsmernou cestou". Povedal to v piatok taliansky prezident Sergio Mattarella svojmu hosťovi, čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi.

22.03.2019 19:00
debata (8)

Taliansko má byť prvou veľkou demokraciou, ktorá podpíše memorandum o porozumení s cieľom zapojiť sa do čínskej iniciatívy Hodvábna cesta (Belt and Road). Memorandum sa má podpísať počas dvojdňovej štátnej návštevy Si Ťin-pchinga v Taliansku.

Cieľom čínskeho programu je investovať do prístavov, ciest, letísk a železníc v Ázii, Afrike a Európe, aby sa otvorila cesta pre obchod a čínske stavebné odvetvie. Západní spojenci Talianska však majú obavy, že tento obrovský infraštruktúrny projekt má za úlohu iba zväčšiť globálny vplyv Pekingu. Európska únia v piatok uviedla, že pripravuje svoju vlastnú stratégiu, aby čelila rastúcemu vplyvu Číny, ktorú označila za „systémového konkurenta“. EÚ sa totiž okrem iného obáva neférovej konkurencie zo strany čínskych firiem, ktoré kontroluje čínska vláda a majú štátnu finančnú podporu. Európa aj USA sa okrem toho sťažujú, že Peking núti zahraničné firmy odovzdávať svoje technológie výmenou za prístup na trh krajiny.

Čínske investície v Taliansku, ktoré sú na úrovni 22 mld. eur, sú však podstatne nižšie ako v iných európskych krajinách. Napríklad do Veľkej Británie prišli investície z Číny v objeme 80 mld. eur. Rovnako taliansky export na čínsky trh zaostáva za ostatnými európskymi štátmi. Vývoz krajiny do Číny je v hodnote 13 mld. eur, pričom export Francúzska je vo výške 20 mld. eur a vývoz Nemecka v objeme 87 mld. eur.

.....

Pozrite si video k Hodvábnej ceste s profesorom Petrom Balážom z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Video
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Čína #Hodvábna cesta