Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Ochránci chtějí odchytit medvěda v Beskydech. Dostane telemetrický obojek

Česko

  18:20
Ostrava - Ochránci přírody chtějí odchytit jednoho z medvědů, kteří žijí v Beskydech. Jde o jedince, který se vyskytuje v okolí Starých Hamer a Lysé hory. Měl by dostat telemetrický obojek, který umožní sledování pohybu této šelmy. Uvedla to v pátek Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) foto: ČTK

„Právě v těchto dnech probíhá pokus o odchyt medvěda. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Správa CHKO Beskydy a Mendelova univerzita v Brně chtějí totiž zjistit, jak se zvíře v krajině pohybuje a jaké má zvyky,“ řekla Šůlová. Právě proto byly ve spolupráci s kolegy z polského Tatranského národního parku, kteří mají s odchyty medvědů dlouholeté zkušenosti, připraveny dvě speciální klece. Pokud se zvíře podaří polapit, dostane telemetrický obojek. Odchyt umožní i odebrání vzorků pro genetickou analýzu, aby se zjistilo, zda nejde o medvěda, který na podzim působil škody ve Zlínském kraji na Vsetínsku.

Hon na medvěda končí. Zvíře již na Vsetínsku neškodí, ochránci odvezli odchytovou klec

„Medvěda, který se tu pohybuje už více než dva měsíce, mohou spatřit i místní obyvatelé. Chová se na jednu stranu tak, jak je u medvědů běžné - pokud to jde, vyloupí včelí úl, uloví jelena nebo prase divoké, ale k lidem se nechová agresivně. Na druhou stranu se nechová vždy plaše. Protože se stále množí jeho pozorování, chceme využít dlouholeté zkušenosti polských kolegů,“ řekl František Jaskula ze Správy CHKO Beskydy.

Pokud se medvěda podaří odchytit, dostane telemetrický obojek, takže pracovníci agentury a CHKO budou vědět, kde se zhruba zrovna pohybuje. „Víme také, že jsou na území CHKO Beskydy medvědi nejspíše dva, takže o jednom z nich budeme mít přehled. Zároveň se ukáže, zda jeden z nich není ten vsetínský,“ dodal Jaskula.

Ochránci potřebují k odchycení medvěda klid

Aby se odchyt medvěda podařil, je podle něj třeba, aby byl v oblasti, kde se pohybuje, klid. „Děkujeme médiím i návštěvníkům Beskyd, že tuto potřebu respektují,“ řekl s tím, že medvědi do české přírody patří, stejně jako další velké šelmy, rys a vlk. Právě Beskydy jsou jediným místem, kde u nás tyto tři šelmy žijí. Zatímco vlka a rysa lze spatřit i jinde, medvěda lze pravidelně vystopovat jen ve zdejších lesích, do kterých přichází ze sousedního Slovenska. Rys ostrovid, medvěd hnědý a vlk obecný jsou v ČR chráněni. Kvůli jejich dlouhodobému přirozenému výskytu je chráněná krajinná oblast Beskydy zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...