Zeman v Lánech přijme kandidáta na slovenského prezidenta Šefčoviče, vyhověl jeho žádosti

Český prezident Miloš Zeman se v neděli odpoledne sejde v Lánech s místopředsedou Evropské komise a kandidátem na slovenského prezidenta Marošem Šefčovičem. Deníku N to řekl kancléř Vratislav Mynář s tím, že Zeman by měl Šefčoviče veřejně podpořit před druhým kolem voleb, v němž se utká se Zuzanou Čaputovou.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 20:25 22. 3. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maroš Šefčovič hovoří ve svém volebním štábu během prvního kola prezidentských voleb na Slovensku

Maroš Šefčovič hovoří ve svém volebním štábu během prvního kola prezidentských voleb na Slovensku | Zdroj: Profimedia

„Pan Šefčovič osobně požádal o schůzku,,“ řekl Deníku N Mynář.

To potvrdil i mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Pan prezident se rozhodl, že této žádosti vyhoví a setkání se uskuteční v neděli v 16.00 na zámku v Lánech. Bude trvat zhruba hodinu,“ řekl Radiožurnálu. 

„Pan prezident tuto schůzku neinicioval a je slušností, pokud taková žádost přijde, takové žádosti vyhovět,“ dodal mluvčí s tím, že předpokládá, že pokud by o schůzku požádala Zuzana Čaputová, byla by rovněž přijata. Informaci Deníku N, že hlava státu Šefčoviče podpoří, nepotvrdil.

Jednoznačná vítězka

Zuzana Čaputová se stala minulou sobotu jednoznačnou vítězkou prvního kola slovenských prezidentských voleb, když 40,57 % hlasů. Šefčovič postoupil z druhého místa, ovšem s velkým odstupem. Hlas mu dalo 18,66 % voličů.

Kampaň před druhým kolem, jež se uskuteční 30. března, zatím probíhá klidně. Podle šetření, které zveřejnila agentura Median SK, stále vede Čaputová, a to se 60 procenty. Jejímu protikandidátovi by dalo hlas 39 procent občanů, což přibližně potvrzuje výsledky z prvního kola.

Rozdíl 20 procent je poměrně velký, volby ale rozhodne především volební účast. Tedy schopnost oslovit voliče kandidátů, kteří v prvním kole neuspěli. Podporu Zuzaně Čaputové veřejně oznámil Béla Bugár, šéf strany Most-Híd.

pj, krs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme