Odpůrci očkování jsou morálním ekvivalentem opilých řidičů, tvrdí vědci

Vědci z celého světa bijí na poplach kvůli návratu nebezpečných nemocí, jako jsou spaničky či příušnice. Za ten nesou odpovědnost tzv. antivaxxeři, tedy fanatičtí odmítači očkování.

Astrofyzik Ethan Siegel a mikrobiolog Alex Berezow nyní ve Scientific American zveřejnili článek, v němž tyto jedince přirovnali k opilým řidičům.

„Obě skupiny jsou sobecké, bezohledné a vědomě vystavují riziku životy všech, s nimiž se setkají. Jejich chování ohrožuje zdraví, bezpečnost a živobytí nevinných lidí, kteří měli tu smůlu, že se jim připletli do cesty,“ uvedli mj.

Siegel a Berezow si rozhodně neberou servítky. Pokud se někdo nechce nechat očkovat, měli bychom prý jeho přání respektovat – ovšem jen za předpokladu, že dotyčný bude zcela vyobcován ze společnosti.

„Je to snad příliš kruté? To si nemyslíme. Chce-li člověk pouštět hlasitou hudbu, bezhlavě střílet ze zbraně či pít a řídit, měl by mít možnost dělat přesně to, co si přeje: tak dlouho, jako to dělá na svém vlastním pozemku, v dostatečné izolaci od všech ostatních,“ napsali.

„Podobně pokud nechcete být očkovaní, možná by vám to mělo být také dovoleno – tak dlouho, jako budete souhlasit s trvalým životem uprostřed ničeho,“ uzavřeli.

Diskuze (167) Další článek: Pojďme programovat elektroniku: Bezdrátové Arduino Uno s baterií a Wi-Fi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,