Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Konec chálífátu. Islámský stát je poražen, přišel o poslední území, zní z USA i Sýrie

Aktualizováno -
23. března 2019
08:10
Autor: ČTK, simao - 
22. března 2019
20:53

Islámský stát byl poražen na posledním zbytku svého území v obci Baghúz na východě Sýrie. Vítězství SDF znamená podle mluvčího těchto jednotek definitivní konec samozvaného chálífátu, který kdysi zabíral třetinu Sýrie a Iráku. Stejnou informaci přinesl v pátek i Bílý dům.

Teroristická organizace Islámský stát (ISIS) už neovládá v Sýrii žádné území. Řekla to v pátek novinářům na palubě amerického prezidentského speciálu Air Force One mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. Podle ní o tom prezidenta Donalda Trumpa informoval americký ministr obrany Patrick Shanahan. Agentura AP v této souvislosti připomněla, že Trump už o vítězství nad ISIS hovořil v posledních měsících několikrát.

„Vítám, že byl Daeš poražen. Oceňuji ty, kteří se na tom podíleli. Náš boj s terorismem ale nekončí. Skrze naše diplomatické zastupení v místě, jednání a koordinaci s partnery chceme přispět k ukončení konfliktu a utrpení lidí v Sýrii, které dopadá na celý region i Evropu,“ reagoval v sobotu na Twitteru český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Dobré zprávy ze Sýrie

Padla tak definitivně i poslední bašta ISIS v Sýrii, o kterou se bojovalo. V Baghúzu ještě tento týden ISIS držel některé rodiny jako lidské štíty. „Baghúz byl osvobozen. Vojenského vítězství proti Daeši (arabská zkratka pro IS) bylo dosaženo,“ potvrdil mluvčí arabsko-kurdské koalice SDF podporované Spojenými státy Mustafa Bálí. Koalice SDF bojovala o obec Baghúz ležící nedaleko hranice s Irákem po celé týdny.

Uprchlíci před Islámským státem v Sýrii Uprchlíci před Islámským státem v Sýrii | Reuters

Bílý dům se raduje

Sandersová novinářům řekla, že ISIS byl v Sýrii eliminován ze 100 procent území, které v předchozích letech ovládl. Mluvčí rovněž ukázala novinářům mapu Sýrie a Iráku s tím, že IS tam už neovládá žádné území. Území v Iráku IS ztratil už v roce 2017.

Stejně se Trump vyjádřil například 28. února, když americkým vojákům na Aljašce řekl, že arabsko-kurdské milice SDF podporované Spojenými státy dobyly v Sýrii veškeré území z rukou ISIS. Velitel SDF Mazlum Kobani ale tehdy Trumpova slova popřel a řekl, že konečné vítězství očekává do týdne.

Podle Bílého domu už ISIS neovládá v Sýrii žádné území. Podle Bílého domu už ISIS neovládá v Sýrii žádné území. | Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron nyní ocenil mezinárodní koalici a její spojence a vyjádřil soustrast obětem islamistických radikálů. „Hlavní nebezpečí pro naši zemi je nyní eliminováno, boj proti teroristickým skupinám ale musí pokračovat,“ zdůraznil v prohlášení na twitteru.

Za kritický milník, který představuje zdrcující strategický úder proti IS označil vítězství v Baghúzu vysoký americký diplomat pověřený záležitostmi Sýrie William Roebuck. I podle něj ale zůstává IS nadále výraznou hrozbou v regionu a pro trvalou porážku IS bude zapotřebí ještě mnoho práce.

„Historickou etapou“ nazvala svržení chalífátu IS britská premiérka Theresa Mayová, zdůraznila ale zároveň, že je ještě nutné vyhladit neblahou ideologii islamistů.

Přímý zásah: Britský sniper zastřelil kulometem velitele ISIS ze vzdálenosti 2,4 kilometru! Přímý zásah: Britský sniper zastřelil kulometem velitele ISIS ze vzdálenosti 2,4 kilometru! | Archiv Blesku, Profimedia.cz

cotoje ( 23. března 2019 20:27 )

Tak už není důvod abychom tady měli migranty a oni se mají tedy kam vrátit a mohou si zpět postavit to co si rozmlátili. Ať jdou makat a dají si do pořádku svou zem a mohou se uzmlátit palicí do země a dávat si na držku i ty své podlahové hadry a vylízat ři´tičku to mu svému sraláhovi

REGIONY ( 23. března 2019 10:34 )

Ale ale....to je vtip ne?

Desterz ( 23. března 2019 10:13 )

Ovšem pokud měl Financial Times, Le Monde, Guardian a další světové listy pravdu, je to (pro někoho) průšvih. Konec dodávek levné džihádské ropy, milí "tajní" velkoodběratelé! Odteď se za ropu bude muset platit Sýrii, a to se leckomu dle mého náhledu moc nebude líbit.

alter012 ( 23. března 2019 09:09 )

Bravóóó! IS je porazený ! Už 10. krát !

Samo ( 23. března 2019 09:06 )

Jak se ti to stálo? Většina těch teroristů byla vyzbrojena ruskými kalašnikovy- to jsou zbraně, které se vyrovnají s prašným prostředím pouští. I baterie jejich raketometů pocházely z Ruska nebo z KLDR. Jsou to naopak Rusové, kteří vyvolávají války na bývalém území SSSR-Gruzie-Jižní Osetije, Abcházie, Ukrajina- Krym, Donbas a východní Ukrajina, Moldavsko- Jižní Podněstří. A jinak, ve státech jako Afganistán- nemusí vyvolávat válku ani Rusko ani USA, protože tam se válčí už nepřetržitě 70 roků. Jediný způsob, jak čelit těmto válkám a jejich přesunutí do Evropy je v tom, že z těchto zemích plných teroristů nepustí Evropa na své území ani nohu, to znamená, že nepřijme z těchto zemí žádné imigranty- ani legální a už vůbec ne ilegální.

Zobrazit celou diskusi