Američtí astronauti vyměnili akumulátory na plášti vesmírné stanice. Trvalo jim to 6,5 hodiny

Američtí astronauti Anne McClainová a Nick Hague se v pátek po přibližně šesti a půl hodině práce vrátili z otevřeného vesmíru zpět do Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) poté, co úspěšně vyměnili akumulátory solárních panelů orbitálního komplexu. Oznámil to americký Národní úřadu pro letectví a vesmír (NASA), na jehož internetové stránce bylo možné sledovat přímý přenos z 214. výstupu z ISS.

ISS (oběžná dráha) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Astronauti strávili mimo stanici šest hodin a 25 minut, měřeno od otevření průlezu ISS. NASA ale tuto dobu počítá od zapnutí spínače dodávek kyslíku ve skafandrech, a podle toho „vycházka“ trvala šest hodin a 39 minut.

Úkolem dvojice bylo vyměnit akumulátory u jednoho páru staničních solárních panelů. Dosavadní nikl-vodíkové baterie nahradily výkonnější lithium-iontové. Akumulátory k ISS loni v září dopravila japonská nákladní loď H-II Transfer Vehicle (HTV).

Při operaci byl odpojen jeden z okruhů elektrické instalace ISS, ale na bezpečnost stanice to nemělo vliv, vzhledem k záložnímu okruhu. Následná prověrka potvrdila, že nové zařízení funguje, poznamenala agentura TASS.

Páteční pracovní směna navázala na podobnou údržbu z ledna 2017. Tehdy astronauti během dvou výstupů rovněž měnili nikl-vodíkové akumulátory za lithium-iontové.

Za týden 29. března budou v této práci pokračovat astronautky McClainová a Christina Kochová, což bude v historii NASA vůbec první čistě ženský výstup do volného prostoru. Výměna celkem 24 baterií podle expertů NASA potrvá do jara příštího roku a vyžádá si ještě čtyři až šest výstupů do otevřeného kosmu.

Our first spacewalk of 2019 is happening right now! Watch @Anne McClain 👩‍🚀 & @Nick Hague 👨‍🚀 perform work outside the @International Space Station. Have a question? Use #AskNASA

📺 twitter.com/i/broadcasts/1…

18:22 – 22. 03. 2019

150 1123

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme