Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šťastná EU rodinka? V Bruselu to vřelo. A Mayová do brexitu vnesla další rozruch

Autor: ČTK, bud - 
22. března 2019
22:00

Britská premiérka Theresa Mayová rozeslala všem britským poslancům dopis, v němž podle agentury Reuters naznačila, že parlamentu možná příští týden nepředloží do třetice svou brexitovou dohodu. Dodala, že tak učiní, pokud bude zjevné, že text upravující podmínky odchodu země z Evropské unie nemá mezi zákonodárci dostatečnou podporu. Mayová také členům Dolní sněmovny nabídla schůzky, pokud o to budou mít zájem.

Poslanci už dokument dvakrát odmítli. Očekávalo se, že k dohodě, která by měla zajistit spořádaný brexit a o níž Británie dva roky vyjednávala se zbytkem EU, se parlament potřetí vysloví příští týden.

„Pokud to bude vypadat, že pro opětovné předložení dohody příští týden není dostatečná podpora, nebo ji Dolní sněmovna opět odmítne, můžeme do 12. dubna požádat o další odklad – to ale bude znamenat účast ve volbách do Evropského parlamentu,“ napsala Mayová poslancům v dopise, z něhož citovala agentura Reuters.

Evropská unie ve čtvrtek poskytla Spojenému království odklad termínu odchodu z EU, který by podle dosavadního harmonogramu měl nastat 29. března. Sedmadvacítka se dohodla na dvou variantách: připouští odklad do 22. května pod podmínkou, že příští týden Dolní sněmovna schválí dohodu o podmínkách brexitu, nebo odklad do 12. dubna, což je považováno za mezní datum pro přijetí rozhodnutí, zda se Britové zúčastní květnových evropských voleb. Obě řešení znamenají, že Británie za týden nemusí opustit Unii bez dohody.

Fotografie vystihla atmosféru

Vyhrocené čtvrteční jednání zaznamenávaly objektivy desítek profesionálních fotografů. Snímek, který zachycuje atmosféru horečného hledání způsobů, jak odvrátit hrozbu brexitu bez dohody už v příštím týdnu, ale nakonec na mobilní telefon pořídil diplomat.

Bulharský velvyslanec při EU Dimitar Cančev na svém twitterovém účtu zveřejnil ve čtvrtek večer záběr zajímavý už svou kompozicí a osvětlením, které někomu může připomínat nizozemské malíře. Tweet, uvedený francouzským označením „Z kuloárů Evropské rady k článku 50“, tedy k brexitovým jednáním, v následujících hodinách přejala řada dalších uživatelů sociálních sítí.

Video  Analytik k brexitu: Mayová nemá podporu opozice ani vlastní strany.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Byl mezi nimi například i šéf unijního vyjednávacího týmu Michel Barnier, který k němu připojil nadpis „Budování evropské jednoty, kolektivní a trvalá práce“. Kolektiv lidí, kteří v chodbě bruselského paláce Evropské rady zřejmě komponují některou z pracovních variant závěrečného usnesení lídrů 27 zemí k odkladu brexitu, je totiž skutečně mezinárodní.

Chybějící Britové

V centru snímku je se sepjatýma rukama, brýlemi a svým typickým účesem Sabine Weyandová, Barnierovo číslo dvě v týmu evropských vyjednávačů. Nalevo od ní do mobilního telefonu hledí irský velvyslanec při EU Declan Kelleher, napravo od ní stojí dlouholetý francouzský diplomat Phillipe Etienne a vedle něj Uwe Corsepius, někdejší dlouholetý tajemník Evropské rady a od roku 2015 poradce německé kancléřky Angely Merkelové pro evropské otázky. V davu sledujícím dění nechybí nizozemský velvyslanec při EU Robert de Groot či další francouzský diplomat Clement Beaune.

Kdo na snímku ale chybí – a to je jeden z důvodů jeho symbolického významu pro dění kolem brexitových jednání – je jakýkoliv zástupce Británie. Britská premiérka Theresa Mayová, pro kterou byl čtvrteční summit možná poslední podobnou schůzkou s partnery ze zemí Evropské unie, ostatně větší část čtvrtečního večera strávila v prostorách britské delegace.

Video  Britové zamítli dohodu s EU. „Snad nejsou sebevrazi,“ doufá europoslanec. Svoboda popsal, jak zrušit brexit.  - David Budai, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi