Hlavní obsah

Mueller ukončil vyšetřování Trumpa, dál rozhodne ministr spravedlnosti

Washington
Aktualizováno

Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller po téměř dvou letech ukončil svou práci na mapování údajných zásahů Ruska do posledních amerických prezidentských voleb. Zprávu o svém vyšetřování v pátek předal americkému ministrovi spravedlnosti Williamu Barrovi, který zároveň vykonává funkci generálního prokurátora.

Foto: Jonathan Ernst/File Photo, Reuters

Robert Mueller

Článek

S dovoláním na resort spravedlnosti o tom informují světové agentury. Závěry vyšetřování nebudou ihned zveřejněny a ministr Barr nyní rozhodne, v jaké podobě je předá dalším zodpovědným stranám. Další vývoj bude podle agentury AP záležet na Kongresu a „se vší pravděpodobností” na federálních soudech.

Další kroky týkající se Muellerovy zprávy o možném vměšování Ruska do voleb v USA záleží na ministru spravedlnosti, Trump obsah nezná, uvedl  následně Bílý dům.

Závěry vyšetřování nebudou ihned zveřejněny, otázkou je, zda se z nich vůbec něco na veřejnost v nejbližší době dostane. Podle televize CNN řekl Barr šéfům právních výborů Senátu i Sněmovny reprezentantů, že by je o částech Muellerovy zprávy mohl informovat ještě během víkendu.

Mueller ve zprávě nedoporučuje obvinit další osoby, tvrdí AP i CNN s odkazem na zdroje.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump naslouchá Kim Čong-unovi

Někdejší ředitel FBI Mueller od května 2017 vyšetřoval to, zda se volební štáb současného amerického prezidenta Donalda Trumpa v kampani před volbami roku 2016 snažil výsledek hlasování ovlivnit ve spolupráci s Moskvou. Rovněž zkoumal, zda hlava státu později nemařila vyšetřování ruských vazeb.

Trump jakékoli spiknutí s Ruskem od počátku odmítá a o Muellerově vyšetřování hovoří jako o honu na čarodějnice. Server Axios ale připomíná, že práce Muellerova týmu už vedla ke 199 obviněním z trestných činů a k pěti odsuzujícím verdiktům.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Michael Cohen vypovídal před Kongresem.

Mueller loni v prosinci uvedl, že Michael Cohen, který byl dříve osobním právníkem Donalda Trumpa, jednal během kampaně před prezidentskými volbami s ruským představitelem, jenž nabízel Trumpovi pomoc Ruska. Rus, který „měl důvěru Moskvy”, kontaktoval Cohena v listopadu 2015.

Cohen, který se rozhodl s vyšetřovatelem spolupracovat, přiznal podle Muellera rozhovor s ruským občanem z konce roku 2015 jako jeden z „kontaktů s ruskými zájmy”. Tento člověk nabídl Trumpově kampani „politickou spolupráci” a „spolupráci na vládní úrovni”.

Vyšetřovatel Mueller se zodpovídá pouze ministerstvu spravedlnosti, nikoli například Bílému domu. Není tudíž jasné, za jakých okolností by se k jeho zjištěním mohl dostat prezident Trump nebo jeho právníci. Generální prokurátor během výpovědí v Senátu před nástupem do funkce slíbil, že neumožní jakékoli zásahy Bílého domu do vyšetřování.

Reklama

Výběr článků

Načítám