Vyšetřovatel FBI Mueller odevzdal zprávu o ruském vlivu na americké prezidentské volby

Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller odevzdal zprávu o ruském vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Uzavřel tak téměř dvouleté vyšetřování, informují s odvoláním na resort spravedlnosti světové agentury. Ministr spravedlnosti William Barr, který zároveň vykonává funkci generálního prokurátora, nyní rozhodne, jaká část se dostane Kongresu, případně veřejnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Washington (Aktualizováno: 6:58 23. 3. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyšetřovatel FBI Robert Mueller

Vyšetřovatel FBI Robert Mueller | Zdroj: Reuters

Barr v nejbližší době rozhodne, jak velkou část dokumentu poskytne Kongresu a veřejnosti. Další vývoj bude podle agentury AP záležet na Kongresu a „se vší pravděpodobností“ na federálních soudech.

„Zprávu zkoumám a předpokládám, že už tento víkend bych mohl být v pozici, abych s vámi konzultoval hlavní závěry zvláštního vyšetřovatele,“ napsal šéf resortu spravedlnosti Barr šéfům právních výborů americké Sněmovny reprezentantů a Senátu.

Osud Muellerovy zprávy o ruském vměšování do voleb nechám na ministerstvu, oznámil Trump

Číst článek

S Muellerem i se svým náměstkem Rodem Rosensteinem prý hodlá probrat, jaké informace mohou být v souladu se zákonem poskytnuty jednak Kongresu a jednak veřejnosti. „Jsem rozhodnut být tak transparentní, jak je to jen možné. O svých závěrech budu průběžně informovat,“ řekl Barr.

Televize CNN nicméně ve čtvrtečním komentáři konstatovala, že veřejnost se možná nikdy k celému obsahu Muellerovy zprávy nedostane.

Právníci amerického prezidenta Donalda Trumpa by chtěli do zprávy nahlédnout ještě před jejím eventuálním zveřejněním. Podle agentury AP to uvedl jeden z prezidentových právních zástupců Rudolph Giuliani. Sám Trump se zatím k záležitosti nevyjádřil.

„Věříme, že generální prokurátor učiní správné rozhodnutí,“ uvedl v reakci na zprávy o ukončení vyšetřování Giuliani. Podle AP není jasné, zda Trumpovi právníci dostanou možnost do Muellerovy zprávy přednostně nahlédnout. Guiliani dodal, že v tomto směru zatím nedostali žádné záruky.

AP uvádí, že Muellerova zpráva o vyšetřování musí pouze vysvětlovat rozhodnutí o stíhání či nestíhání zapojených osob. Mohlo by prý tedy jít o krátký seznam odrážek, ale i vyčerpávající dokument o stovkách stránek.

Dvě zprávy

Barr dříve uvedl, že chce Muellerovy závěry zpracovat do dvou vlastních zpráv, z nichž jedna bude určena kongresmanům a druhá veřejnosti.

Další kroky týkající se zprávy záleží na ministru spravedlnosti Williamu Barrovi. Uvedl to Bílý dům v reakci na oznámení, že Mueller dokument Barrovi předal, píše agentura AP. Prezident Donald Trump nebyl podle něj o obsahu zprávy informován.

Trumpovi právníci podle agentury Reuters uvedli, že je informace o předání zprávy „potěšila“ a že o „následných vhodných krocích“ rozhodne Barr.

Prezident tento týden prohlásil, že nemá nic proti tomu, aby se americká veřejnost s obsahem zprávy zvláštního vyšetřovatele seznámila. „Ať je to venku, ať to lidé vidí. Uvidíme, co se stane,“ řekl. Americký prezident společně s dalšími republikány vyšetřování opakovaně označil za „hon na čarodějnice“.

Server Axios ale připomíná, že práce Muellerova týmu už vedla ke 199 obviněním z trestných činů a k pěti odsuzujícím verdiktům.

Bezodkladné předání

Vlivný člen právního výboru Sněmovny reprezentantů Doug Collins vyzval k tomu, aby byla zpráva jeho výboru a také veřejnosti poskytnuta „bezodkladně“. Jeho republikánský kolega a senátor Chuck Grassley zaujal podobné stanovisko, prý „aby se konečně skoncovalo se spekulacemi a narážkami, které se nad touto vládou vznáší od samého počátku“.

Spiknutí proti USA a pokus ovlivnit svědky. Manafort si ve vězení odpyká 3,5 roku navíc

Číst článek

Ke zveřejnění textu vzápětí vyzvali demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a šéf senátních demokratů Chuck Schumer. Podle nich je takový krok nezbytně nutný.

Předseda výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb Adam Schiff v rozhovoru se CNN řekl, že jeho výbor Muellera nebo další osoby bude muset předvolat, pokud Kongres klíčové informace o vyšetřování nedostane.

AP: Žádní další obvinění

Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller ve své dosud neveřejné zprávě o možných zásazích Ruska do prezidentských voleb v USA nedoporučuje obvinit další osoby, tvrdí agentura AP i televize CNN s odkazem na zdroje z ministerstva spravedlnosti.

Trumpův bývalý právník Cohen označil prezidenta za lháře a řekl, že o jednání s Ruskem lhal

Číst článek

Agentura Reuters připomíná, že práce Muellerova týmu už vedla k obvinění 34 lidí a pěti odsuzujícím verdiktům. Obviněno bylo i několik blízkých spolupracovníků prezidenta Donalda Trumpa a tři ruské firmy.

Je mezi nimi například někdejší poradce současného prezidenta George Papadopoulos, který se v roce 2017 agentům FBI přiznal, že jim lhal při vyšetřování vlivu Ruska na prezidentské volby. Soud mu uložil 14 dní vězení. Z maření vyšetřování, ovlivňování svědka a z opakovaného lhaní Kongresu byl obviněn také Trumpův dlouholetý spojenec a politický manažer Roger Stone.

Bez zásahů Bílého domu

Někdejší ředitel FBI Mueller od května 2017 vyšetřoval to, zda se volební štáb současného amerického prezidenta Donalda Trumpa v kampani před volbami roku 2016 snažil výsledek hlasování ovlivnit ve spolupráci s Moskvou.

Rovněž zkoumal, zda hlava státu později nemařila vyšetřování ruských vazeb. Zabýval se tak mimo jiné propuštěním bývalého ředitele FBI Jamese Comeyho. Trump trvá na tom, že žádné zvláštní vazby na Rusko nemá, píše BBC.

Vyšetřovatel Mueller se zodpovídá pouze ministerstvu spravedlnosti, nikoli například Bílému domu. Není tudíž jasné, za jakých okolností by se k jeho zjištěním mohl dostat prezident Trump nebo jeho právníci. Generální prokurátor během výpovědí v Senátu před nástupem do funkce slíbil, že neumožní jakékoli zásahy Bílého domu do vyšetřování.

ČTK, gak, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme