Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Peroutka: Ordinace je pro mě hereckou školou, teď ale chci být inženýr

  0:02
Jen co herec a muzikant Milan Peroutka (28) seskočí z pódia, přechází do světa skript a zkoušek. „Čeká mě poslední semestr na ‚pana inženýra‘, rád bych to už doklepal,“ řekla týdeníku 5plus2 hvězda seriálové Ordinace. Právě účinkování v televizních hitech, jakou je i show Tvář, mu otevírá nové dveře.
Milan Peroutka

Milan Peroutka | foto: Hair studio Honza Kořínek

Do Česka se před pár týdny po dvaceti letech vrátil legendární muzikál Vlasy. Jednou z jeho hlavních tváří je i Milan Peroutka, který už v televizní show Tvoje tvář má známý hlas prokázal, že skloubit zpěv a tanec pro něj není problém.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Před časem se z vás stal blonďák. Má smysl hledat za touto změnou nějakou spojitost s muzikálem Vlasy, v němž nyní v divadle Kalich hrajete?
Kdepak, dokonce jsem to drze s tvůrci muzikálu vůbec nekonzultoval. Věřil jsem, že to nebude problém, už jen kvůli tomu, že moje alternace je blonďák. Zjistil jsem ale, že mít blonďaté vlasy je pořádně těžká věc, protože barva se pořád mění a člověk ji musí udržovat. Na začátku jsem to měl spíš šedivé a režisér Vlasů Šimon Caban se mě ptal, jestli se snažím vypadat starší, nebo co tím zamýšlím. Pravdou je, že to mám kvůli kampani na novou řadu šamponů.

Jak se vlastně popový zpěvák cítí v muzikálu plném batiky a květin?
Takto se na to nedívám. Každý muzikál je jiný. Hraju například také v Krysařovi, který je u diváků hodně oblíbený. Nejde o dílo, na kterém bych vyrůstal, je temnější a rockovější, ale bylo to něco nového a baví mě to. Vlasy představují zase něco úplně jiného. Beru tyto zkušenosti v první řadě jako školu. Aktuálně je možné, že se pustím do dalšího, v pořadí už šestého muzikálu. Pak si plánuju zabilancovat, jak si v tom vlastně vedu. Venkovně i vnitřně.

To musí být náročné skloubit zkoušení v divadle například s natáčením seriálu Ordinace v růžové zahradě 2. 
Tentokrát by kolegové mohli být klidní, protože Ordinaci aktuálně nenatáčím. Diváci prý musí teď trochu získat odstup od toho, co moje postava napáchala, protože jsem de facto rozkradl nemocnici na drogy. Sám nevím, jestli se do děje ještě vrátím a jsem na to zvědavý. Ať to bude, jak to bude, tento seriál je pro mě také velká škola a rozhodně bych ho nechtěl degradovat, jako to dělají někteří kolegové.

Vidíte, to narážíte na zajímavou věc. Řada herců o svém působení v nekonečných seriálech nechce příliš mluvit, nebo jednoduše odpoví tak, že něčím složenky platit musí.
Samozřejmě je to také zdroj příjmů, to ano. Ale pro mě je asi nejdůležitější, co se při takové práci naučím. Jsou různé druhy herectví a to seriálové je specifické v tom, že má rychlejší tempo a vyžaduje soustředění a promptnost. Dialogy si tak tak ukládáte do hlavy, ale musíte s nimi nakládat přirozeně a co nejpravdivěji je odehrát. Dát do nich adekvátní míru emocí tak, aby nebyla cítit divadlem, ale aby se v ní divák našel. Není to jako hrát v Kongresovém centru, kde to chce co největší gesta. Před kamerou musíte být v první řadě co nejpřirozenější, takže jakoby nic nehrát. Teď říkám, jak by to mělo být obecně. Netvrdím, že se to stoprocentně daří mně.

Pomohl seriál nějakým způsobem i vaší kapele Perutě?
Být v takovém seriálu znamená být vidět. Když jsem začal točit Ordinaci, tak mi lidé na koncertech říkali, že nevěděli, že také hraju. Postupem času se ale začalo stávat, že za mnou po koncertě přišli naopak s tím, že mě znají ze seriálu, a ani nevěděli, že zpívám. Člověk na volné noze si často nemůže práci úplně vybírat a televize mi v tomto směru otevřela hodně dveří. 

Asi největší zlom ale nastal po vaší úspěšné účasti v show Tvoje tvář má známý hlas. Čekal jste, že se vaše kariéra tak rozjede?
Nečekal, ale přál jsem si to tak a z profesní stránky jsem na to byl vlastně připravený. Měl jsem kapelu, repertoár, a když někdo chtěl Peroutku jako zpěváka, mohl jsem okamžitě přijet. Když chtěl někdo moderovat akci, byl jsem na to nachystaný. Do seriálu jsem naskočil také s velkým nadšením. Teď zrovna přede mnou nově stojí jedna moderátorská výzva, o které zatím nemůžu říct víc, a baví mě to stejně tak. 

Milan Peroutka

■ Narodil se 24. března 1990. Je synem spisovatelky Ivany Peroutkové a bubeníka Milana Peroutky  staršího.
■ Věnuje se hraní i muzice. Televizní diváci ho znají hlavně ze seriálu Ordinace v růžové zahradě. 
■ V roce 2017 na sebe výrazně upozornil v show Tvoje tvář má známý hlas, v níž skončil na druhém místě. Je frontmanem kapely Perutě, působí i jako moderátor.

Už nějaký ten pátek moderujete také na hudební stanici Óčko. Jak jste se k tomu vlastně dostal? 
Úplně poprvé jsem se ve studiu ocitl jako host, když jsem šel představit první vymodlený klip Postavím kolem nás zeď, který jsme natočili. Bál jsem se, že nebudu schopný dostatečně dlouho mluvit před kamerou v živém vysílání, a tak jsem se natolik vyhecoval, že jsem pak skoro celou hodinu a půl prokecal. Na základě toho mě pak pozvali na kamerové zkoušky do Óčka a takhle  postupně, krok za krokem a trochu plíživě, přišla i Tvář. Prostě jsem se postupně odhodlával, všechno jsem si to v hlavě rozmyslel a začalo to být zřejmé i navenek.

Souběžně s tím vším ale také ještě studujete, že?
Ano. Studuju stále teritoriální studia a cestovní ruch. Mám před sebou poslední semestr, který, ruku na srdce, měl být dokončený už minulý půlrok. Ještě předtím jsem studoval jinou školu, takže má studijní cesta je trochu  složitější. 

Jste takový věčný student.
To jsem, ale teď už bych to rád dověčnil. (smích) Čeká mě poslední semestr na pana inženýra, což je titul, kterým bych rád doklepnul všechna ta zkoušková utrpení. Státnice mám v červnu, ale ještě předtím 10. května  vydáváme s kapelou debutovou desku Žij a tancuj. Snad se to podaří vedle sebe všechno napasovat.

25. ledna 2018

Autor:
  • Nejčtenější

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

19. dubna 2024  17:06,  aktualizováno  17:43

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

18. dubna 2024

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

17. dubna 2024  12:12

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

15. dubna 2024  8:20

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jsme taková spokojená nemoderní domácnost, říká Tereza Ramba

17. dubna 2024

Nemohli by být rozdílnější. Zatímco Terezu Rambu svět počítačů míjí, režisér Karel Janák má přehled...

Krásky vytvořené umělou inteligencí zabojují o titul Miss AI

20. dubna 2024  10:35

Miss AI je nová soutěž krásy, v níž se bude vybírat nejkrásnější výtvor umělé inteligence. Jeho...

Britský soud uvěznil ženu, která poslala tisíce pohlednic zpěváku Stylesovi

20. dubna 2024  8:50

Britský soud poslal na čtrnáct týdnů do vězení ženu, která pronásledovala popového zpěváka Harryho...

Jitka Asterová vyznávala lásku Romanovi Skamene. Bez odezvy

20. dubna 2024

Zatímco během covidu kdekdo tloustl, Jitka Asterová hubla. Nejprve s keto dietou, teď se drží...

Je o půl roku rozumnější, říká o manželce šéfkuchař Martin Svatek

20. dubna 2024

Martina Svatka (50) přezdívají kuchařský král jižních Čech a jemu se to líbí. Jeho manželka Jana...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...