Trumpovo vítězství. Vyšetřování ruských zásahů je po dvou letech u konce, zřejmě bez dalších obvinění

ČTK

lup

Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller po téměř dvou letech ukončil svou práci na mapování údajných zásahů Ruska do amerických prezidentských voleb v roce 2016, v nichž zvítězil Donald Trump. Zprávu o svém vyšetřování dnes předal americkému ministrovi spravedlnosti Williamu Barrovi. Další kroky záleží na ministru spravedlnosti Williamu Barrovi, uvedl podle agentury AP Bílý dům. AP a stanice CNN uvedly, že Mueller nedoporučuje žádná další obvinění.

Trumpovi právníci podle agentury Reuters uvedli, že je informace o předání zprávy "potěšila" a že o "následných vhodných krocích" rozhodne Barr. Prezident tento týden prohlásil, že nemá nic proti tomu, aby se americká veřejnost s obsahem zprávy zvláštního vyšetřovatele seznámila. "Ať je to venku, ať to lidé vidí... uvidíme, co se stane," řekl.

Závěry vyšetřování nebudou ihned zveřejněny a ministr Barr nyní rozhodne, v jaké podobě je předá dalším zodpovědným stranám. Další vývoj bude podle agentury AP záležet na Kongresu a "se vší pravděpodobností" na federálních soudech. Televize CNN nicméně ve čtvrtečním komentáři konstatovala, že veřejnost se možná nikdy k celému obsahu Muellerovy zprávy nedostane.

sinfin.digital