Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Záchvaty, pády i kazy zubů: Bára (21) trpí cukrovkou. „Nemohla jsem vstát z postele“

Autor: ula - 
23. března 2019
05:50

Bára (21) trpí již od patnácti let cukrovkou 1. typu. I když je speciální režim a užívání léků nepříjemné, hlavně jí vadí stavy spojené s výkyvy hladiny cukru – hypoglykémie. Bára měla takové záchvaty i pětkrát za noc, budila se, bušilo jí srdce a motaly se jí nohy. Hypoglykémie může podle odborníků představovat jak akutní riziko úrazu  související se ztrátou sebekontroly, tak dlouhodobé zhoršení psychického, sociálního a zdravotního stavu. Může být také příčinou dopravní nehody a bez pomoci druhého člověka může skončit i smrtí. Nadějí je nová generace inzulinů.

Bářina cukrovka nezačala podle jejích slov nijak dramaticky. Dívka šla k pediatričce na běžnou kontrolu a pak se nestačila divit. „Než jsem se nadála, skončila jsem v nemocnici, kde si mě nechali a učili mě, co to vlastně znamená být diabetička,“ vysvětluje žena s tím, že nejprve se zdálo, že bude vše jako předtím. 

„Asi za rok jsem začala mít ‚hypa‘ (hypoglykemický záchvat, pozn. red.), a to i čtyřikrát až pětkrát během noci. Budila jsem se, bušilo mi srdce, při vstávání se mi motaly nohy a musela jsem něco sníst. Ráno jsem pak byla unavená a často jsem chodila do školy pozdě – prostě jsem nemohla vstát z postele. Měli jsme doma se ségrou palandy, a protože se mi jednou stalo, že jsem neměla nahoře cukr a při slézání jsem spadla, znamenala moje hypa předělání pokojíčku,“ vzpomíná Bára na svoje první poklesy hladiny cukru. 

„Kvůli ‚hypu‘ se mi také hrozně zhoršilo zdraví zubů, měla jsem asi deset mezizubních kazů, ačkoliv jsem se o své zuby pečlivě starala,“ postěžovala si dívka. Za všechny její kazy mohly časté noční hypoglykémie a pití džusu, kterým záchvaty řešila. 

„Hypoglykémie jsem měla často i přes den, ale to se mi jen klepaly ruce, protože jsem si včas vzala sacharidy. Kvůli tomu, abych se záchvatům vyhnula, jsem často jedla, hlavně sacharidy. To se ukázalo i na mé váze, kdy jsem přibrala přes 15 kg,“ svěřila se Bára.

Hypoglykémie jako příčina smrti 

V České republice je přes 936 tisíc diabetiků. Z dotazování mezi nimi vyplývá, že se nejvíce bojí následků svého špatného soustředění během a po hypoglykémiích a dále dlouhodobých zdravotních komplikací a pobytu v nemocnici.

Krátkodobé následky záchvatů souvisí s vyšším rizikem dopravní nehody, ztrátou vědomí či kómatem. Při těžké hypoglykémii bez pomoci druhého člověka může dojít až ke smrti. 

Dlouhodobé následky spočívají ve špatné kompenzaci diabetu, ve vyšším riziku demence – nízká hladina cukru je nebezpečná pro mozek, protože ten není schopen využívat jiný zdroj energie než krevní cukr, nadváhy a obezity způsobených nadbytečnou konzumací jídla při obavě z hypoglykémie a srdečněcévních onemocnění. 

Projevy připomínající opilost 

„Většina hypoglykémií je provázena nepříjemnými klinickými příznaky, které mohou být velmi různorodé. Pacienti s diabetem mají jak fyzické projevy, například pocení, třes, křeče, bolesti hlavy a poruchy zraku nebo jemných pohybů, tak psychické. Mezi druhé z uvedených může patřit nesoustředěnost, snížení psychické výkonnosti, zmatenost až agresivita. Pro laiky mohou tyto projevy připomínat opilost,“ popisuje, co se odehrává při probíhající hypoglykémii v těle diabetiků, MUDr. Jana Psottová z diabetologické ambulance v Praze. 

I přes tyto obavy se pacienti s diabetem snaží často hypoglykémie zvládnout sami, bez pomoci diabetologa. Výsledkem je, že si tři čtvrtiny diabetiků 1. typu a přibližně polovina diabetiků 2. typu po hypoglykémiích samovolně bez konzultace s lékařem „preventivně“ snižují dávku inzulinu.

Pomůže nová generace inzulinu?  

Velkou roli při snížení počtu a závažnosti hypoglykémií hraje dodržování správné životosprávy a léčebného režimu. Vliv mají ale i inzulinové preparáty. Starší generace totiž riziko hypoglykémií zvyšovaly. Léčba novými inzulinovými preparáty ale umožňuje i při flexibilní aplikaci, kdy pacienti nejsou schopni užívat inzulin ve stejnou dobu každý den, počet hypoglykémií snížit.

Diabetici i lékaři se shodují, že pokrok v léčbě nastal jak v účinnějším působení inzulinu a snížení nežádoucích vedlejších účinků v podobě hypoglykémií, tak i v usnadnění života cukrovkářům.

Video  Eva (43) onemocněla cukrovkou po těžkém rozvodu, v rodině ji nikdo neměl.  - Andrea Ulagová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...