Petříček vítá porážku takzvaného Islámského státu. Boj s terorismem ale podle něj nekončí

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ocenil ty, kteří se podíleli na porážce takzvaného Islámského státu. Boj s terorismem ale podle něj nekončí a Česká republika chce přispět k ukončení války v Sýrii. Uvedl to v sobotu na twitterovém profilu v reakci na zprávu, že IS byl poražen na posledním zbytku svého území v Sýrii.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovník arabsko-kurdské koalice SDF prochází kolem trosek syrské vesnice Baghouz

Bojovník arabsko-kurdské koalice SDF prochází kolem trosek syrské vesnice Baghouz | Zdroj: Reuters

„Vítám, že byl Daeš (arabské označení pro Islámský stát, pozn. red.) poražen. Oceňuji ty, kteří se na tom podíleli. Náš boj s terorismem ale nekončí. Skrze naše diplomatické zastoupení v místě, jednání a koordinaci s partnery chceme přispět k ukončení konfliktu a utrpení lidí v Sýrii, které dopadá na celý region i Evropu,“ napsal šéf české diplomacie.

Vítám, že byl Daeš poražen. Oceňuji ty, kteří se na tom podíleli. Náš boj s terorismem ale nekončí. Skrze naše diplomatické zastupení v místě, jednání a koordinaci s partnery chceme přispět k ukončení konfliktu a utrpení lidí v Sýrii, které dopadá na celý region i Evropu.

10:48 – 23. 03. 2019

8 214

Česko udržuje diplomatické zastoupení v Sýrii na nejvyšší úrovni. Jiná země Evropské unie v zemi své velvyslanectví nemá.

Agentura Reuters v sobotu s odvoláním na vyjádření mluvčího arabsko-kurdské koalice SDF podporované Spojenými státy Mustafy Bálího informovala, že Islámský stát (IS) byl poražen na posledním zbytku svého území v obci Baghúz na východě Sýrie.

‚Eliminován ze sta procent.‘ Koalice oznámila, že Islámský stát už v Sýrii neovládá žádné území

Číst článek

Vítězství koalice znamená podle mluvčího definitivní konec samozvaného chalífátu, který kdysi zabíral třetinu Sýrie a Iráku. Někteří reportéři ale přesto z oblasti hlásí další střelbu.

Bálí rovněž slíbil bojovat proti zbytkům radikálů, dokud nebudou zcela vymýceni. IS sice v Sýrii ani Iráku už neovládá žádné území, v obou zemích však provádí diverzní útoky. Jeho přidružené organizace nadále působí na egyptském poloostrově Sinaj, v Afghánistánu a dalších zemích.

Oznámení arabsko-syrské koalice může znamenat konec 4,5leté kampaně mnoha různých vojenských sil proti IS, který svůj největší rozkvět zažil v roce 2014, kdy ovládal území o velikosti Británie, včetně několika velkých měst.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme