Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tenhle pozemek koupil Zeman za 2,5 milionu v Lánech. Do svého fondu rok nepřispěl

Autor: ht, simao - 
23. března 2019
14:35

Prezident Miloš Zeman (74) již vymýšlí, kam půjde, až mu za čtyři roky skončí druhé funkční období. A oblíbená Vysočina to možná nebude. Velmi se mu zalíbilo v Lánech, kde pobývá víc než na Hradě, a nechce se stěhovat daleko. Za 2,5 milionu si tu totiž koupil pozemek a Blesk se tam jel podívat.

Coby kamenem dohodil od letního sídla prezidentů, kde velmi často pobývá, si koupil parcelu do společného vlastnictví s manželkou Ivanou (53), jak uvádí web Aktuálně.cz. I když pozemek lichoběžníkového tvaru, který lemuje vysoký násep frekventované silnice, nepředstavuje velký luxus.

Zeman tu prý hodlá postavit rodinný dům a k pozemku už jsou přivedeny přípojky sítí. Hrad nic ohledně koupě komentovat nechtěl.

Lány jsou v každém případě příjemným místem k životu. Potvrzuje to i Lenka Rybáková (59), která bydlí asi 50 metrů od prezidentské parcely: „Já si myslím, že je to moc pěkná lokalita. A domnívám se, že coby soused to bude člověk jako kterýkoli jiný.“

Sousedská výtka

Naopak další obyvatelka z prezidentovy koupě radost nemá: „Mám tady dítě ve školce. Dokud byl na zámku Václav Klaus, mohly děti do zámeckého parku, a teď to během Zemanovy přítomnosti nejde,“ řekla Blesku.

Až dojde na Zemanovo stěhování ze zámku s 110hektarovým lesoparkem, bude to změna. Pozemek na západním okraji obce má totiž jen 913 čtverečních metrů.

»Pihou na kráse« je i fakt, že ho lemuje silnice číslo 236, která vede z Kladenska směrem do Berouna a nachází se v tomto místě na poměrně vysokém náspu. Jediné štěstí? Komunikace je od parcely severním směrem, a tak zahradu moc nezastíní.

Do fondu nepřispívá

Zpráva o Zemanově investici vedle toho přichází v době, kdy vyšlo také najevo, že prezident přestal přispívat do svého Nadačního fondu. Upozornila na to MF Dnes, která upozorňuje, že naposledy tam Zeman přispěl 12. března 2018 obvyklou částkou - 60 tisíci korunami. „Pravidelný příspěvek pana prezidenta ve prospěch fondu bude ve velmi blízké době obnoven,“ zareagoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Peníze z tohoto fondu mají jít na děti v Klokáncích. Putovala tam i část výtěžku z plesu, který uspořádali manželé Zemanovi na Pražském hradě v únoru, kdy Zeman po parketě provedl první dámu před hosty, kteří za vstupenku zaplatili 10 tisíc korun za kus.

Peníze z fondu nejprve měly sloužit na snížení státního dluhu ČR. Zeman slíbil v červnu 2014, že každý měsíc pošle do fondu třetinu platu. A společně s tehdejším ministrem financí uspořádali na Hradě tiskovku, kdy předal Babišovi státní dluhopis ve výši milionu korun. Zeman to označoval za morální výzvu či morální „facku“ těm, kdo zodpovídají za zvýšení státního dluhu v minulosti.

„A protože i já jako bývalý premiér se hlásím ke své odpovědnosti, tak tam měsíčně posílám oněch šedesát tisíc korun,“ uvedl Zeman, který si však postupem času stěžoval, že se k němu podobně nikdo nepřidal. A tak se na místo neutěšeného státního dluhu zaměřil na pomoc dětem z Klokánků.

O svém důchodu 15 tisíc korun a mnoha dalších věcech promluvil Zeman i v zatím posledním díle pořadu S prezidentem v Lánech

Video  Zeman pro Blesk: Blbci u Palacha, vyhazov za šikanu a odhalený důchod  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ad-ga ( 24. března 2019 20:34 )

Prezident se zavázal přispívat do fondu od června 2013 po celé 5leté funkční období do března 2018. Svůj slib splnil, ale nikdo se k němu nepřidal. https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/prezidentsky-fond-milos-zeman-prispevky.A190322_150543_domaci_o nkr#utm_content=freshnews&utm_term=p%C5%99%C3%ADsp%C4%9Bvek%20prezidenta&utm_medium=hint& ;utm_source=search.seznam.cz

illenne ( 24. března 2019 10:00 )

Tak to je opravdu výhra, koupit pozemek za 2,5 milionu korun pod frekventovanou silnicí . Když měl ty celoživotní úspory, tak proč už tohle neřešil dříve, v jeho věku, je to docela risk . A že dává třetinu platu do fondu, může si to dovolit, za ten luxusní život je to až příliš nadstandardní plat. Neřeší běžné výdaje, jako jiné rodiny, tak k čemu tak velký plat. Nejspíše ani ty hradní trachtace s věrnými neplatí ze svého, nebo platí .

europa ( 24. března 2019 07:42 )

Tam bych si teda barák nepostavil. Čuchat smrad z auťáků, a pak občas nějakej vůl nevybere zatáčku a skončí na střeše domu, nebo v lepším případě na zahradě. Naprosto nevhodný místo na stavbu domu...

rockyshowman ( 24. března 2019 03:20 )

Co je natom, že staví? Kdo na to má, ať staví. To by bylo, aby si nemohl postavit domek Kolik domů mají tuneláři, zloději a jiní a nikomu to nevadí. Tak to chodí u nás. Na gaunery se kašle.

avina ( 23. března 2019 20:07 )

Chválím, je dobré mít svůj dům pro rodinu. Havel měl Hrádeček,byt v Praze-bezdětný/Vodňanskou přinutil k potratu, nechtěl děti/.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa