Hlavní obsah

Kvitová - Vekičová 6:4, 3:6, 6:4Těžká bitva! Kvitová zdolala bojovnou Chorvatku a je v osmifinále. Světová jednička končí

Aktualizováno

Byla to obrovská bitva se šťastným koncem pro českou hráčku. Petra Kvitová porazila ve třetím kole turnaje v Miami nebezpečnou chorvatskou tenistku Donnu Vekičovou po setech 6:4, 3:6, 6:4 a slaví postup do osmifinále. V boji o postup mezi nejlepších osm vyzve francouzskou tenistku Caroline Garciaovou. Kvitová tak stále drží naději na to, že se po turnaji může stát poprvé v kariéře světovou jedničkou. Její naděje zvyšuje i výpadek světové jedničky. Japonka Naomi Ósakaová podlehla Sie Šu-wej z Tchaj-wanu 6:4, 6:7, 3:6.

Sestřih zápasu 3. kola turnaje v Miami mezi Kvitovou a Vekičovou Video: sntv

 
Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Japonka Ósakaová vypadla v Miami v 3. kole, podlehla Sie Šu-wej z Tchaj-wanu

Kvitová vstoupila do utkání velmi nervózně, sérií tří nevynucených chyb darovala soupeřce hned svůj úvodní servis a prohrávala 0:1. Tenis plný chyb pokračoval i ve druhé hře, ve které si ani Vekičová nepodržela své podání a stav utkání byl 1:1.

Po úvodních dvou zahřívacích gamech se úroveň zápasu podstatně zvedla. Maratonský game plný agresivních výměn přinesla čtvrtá hra prvního setu, kdy Kvitová nevyužila šest brejkbolů a po 25 minutách hry byl stav znovu vyrovnaný 2:2.

Foto: Jim Rassol, ČTK/AP

Petra Kvitová na podání

Prakticky ve stejné režii se nesla i následující hra, kde pro změnu Vekičová nevyužila pět brejkbolů. Kvitová šla do vedení 3:2 a na poradu si zavolala i svého kouče Jiřího Vaňka.

„Vydrž ve výměnách, nesnaž se jí utlouct, snaž se hrát více úhly," radil své svěřenkyni. Česká hráčka se v této fázi utkání trápila především na servisu, úspěšnost prvního podání měla jen něco přes dvacet procent.

Obě hráčky získávaly body především díky nevynuceným chybám soupeřky, jak Vekičová, tak Kvitová se trápily na podání i returnu. To potvrdila rodačka z Osijeku i v osmé hře, kterou při svém podání zakončila osmou dvojchybou a poslala svou rivalku do vedení 5:3.

Kvitová však nabídnuté šance nevyužila, i ona přišla podruhé v zápase o podání a vedla již jen o jednu hru. Dvojnásobná wimbledonská šampionka však odehrála svůj nejlepší game v utkání hned v následující hře, kdy jí začaly vycházet returny. Potřetí v sadě vzala dvaadvacetileté soupeřce servis a za 58 minut získala první set.

Foto: Jayne Kamin-oncea, Reuters

Petra Kvitová druhý set nezvládla

Mizerný vstup do druhé sady

Podobně jako v první sadě začala Kvitová i tu druhou. Vůbec jí nevycházel první servis a úvodní hru prakticky své soupeřce darovala. Mizerný vstup české jedničky nastartoval její soupeřku, která sice s obtížemi udržela servis, následně však znovu vzala Češce podání a šla do vedení 3:0. Mizerný vývoj druhé sady zkusila Kvitová zlomit znovu povoláním Jiřího Vaňka.

„Ona měla čelit vlaku a ty si ten vlak nechala rozjet proti sobě. Začni znovu pracovat, jdi do toho. Tobě nevyjde první druhý balon a tvoje hlava jde dolů. Musíš tu hlavu zase zvednout," hecoval svou svěřenkyni jednačtyřicetiletý kouč.

Foto: Jim Rassol, ČTK/AP

Donna Vekičová Kvitovou hodně trápila

A zabralo to. Kvitová poprvé v druhém setu prolomila Vekičové servis, následně vyhrála ten svůj a snížila na 2:3. Chorvatská tenistka však další brejk favorizované soupeřce nedovolila, naopak sama za stavu 5:3 prolomila potřetí v setu podání Kvitové a sadu vyhrála 6:3. Zápas tak po 1 hodině a 45 minutách hry musel rozhodnout třetí set.

Rozhodl jediný brejk

Ani třetí sada nezačala vyhraným podáním jedné z hráček. Tentokrát však o něj přišla Vekičová, Kvitová následně potvrdila brejk a šla do vedení 2:0.

A právě tento moment rozhodl o osudu celého utkání. Obě tenistky si již ve třetím setu držely servisy, což české tenistce přineslo výhru ve třetím setu 6:4 a po 2 hodinách a 37 minutách mohla slavit postup do osmifinále.

O osmifinále bude v Miami hrát i Markéta Vondroušová s Belgičankou Elise Mertensovou a Karolína Plíšková proti Alize Cornetové. Obě utkání vám přineseme v podrobných online reportážích.

Ósakaová se překvapivě rozloučila s turnajem už ve třetím kole. Vítězku US Open a Australian Open vyřadila 27. hráčka světa Sie Šu-wej z Tchaj-wanu, která favoritku porazila 4:6, 7:6, 6:3.

Turnaj přišel také o bývalou světovou jedničku Serenu Williamsovou. Americká hvězda se odhlásila kvůli zranění levého kolena. Její soupeřka Číňanka Wang Čchiang tak postoupila do osmifinále bez boje. Williamsová nedohrála druhý turnaj po sobě, v Indian Wells skrečovala utkání o postup do osmifinále se Španělkou Garbiňe Muguruzaovou kvůli nemoci.

Turnaj v Miami
Muži (dotace 9 314 875 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Thompson (Austr.) - Chačanov (10-Rus.) 6:2, 6:3
Medveděv (13-Rus.) - Mannarino (Fr.) 6:2, 6:1
Cecchinato (14-It.) - Džumhur (Bosna) bez boje
Goffin (18-Belg.) - Andújar (Šp.) 6:4, 6:1
Shapovalov (20-Kan.) - Evans (Brit.) 4:6, 6:1, 6:3
Mayer (Arg.) - Pella (26-Arg.) 6:2, 6:4
Krajinovič (Srb.) - Wawrinka (30-Švýc.) 5:7, 6:2, 7:6 (7:5)
J. Sousa (Portug.) - Johnson (31-USA) 7:6 (8:6), 6:4
Anderson (6-JAR) - Munar (Šp.) 6:4, 3:6, 6:3
Dimitrov (Bulh.) - F. López (Šp.) 6:1, 6:3
Rubljov (Rus.) - Čilič (9-Chorv.) 6:4, 6:4
Opelka (USA) - Schwartzman (21-Arg.) 6:4, 3:6, 6:4
Ženy (dotace 9 035 428 dolarů):
Dvouhra - 3. kolo:
Kvitová (3-ČR) - Vekičová (26-Chorv.) 6:4, 3:6, 6:4
Garciaová (19-Fr.) - Görgesová (15-Něm.) 6:0, 7:5
Sie Šu-wej (27-Tchaj-wan) - Ósakaová (1-Jap.) 4:6, 7:6 (7:4), 6:3
Wang Čchiang (18-Čína) - S. Williamsová (10-USA) bez boje
Bartyová (12-Austr.) - Stosurová (Austr.) 6:0, 6:3
Wozniacká (13-Dán.) - Niculescuová (Rum.) 6:4, 7:6 (7:4)

Reklama

Související témata: