Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Stav nouze na hranici s Mexikem neskončí. Kongres nepřehlasoval Trumpovo veto

Svět

  19:48
WASHINGTON - Americká Sněmovna reprezentantů ovládaná demokraty v úterý nedokázala přehlasovat republikánského prezidenta Donalda Trumpa, který vetoval kongresovou rezoluci o ukončení jím vyhlášeného stavu nouze na hranici s Mexikem.

Donald Trump 25. února 2019 v Bílém domě. foto: Reuters

Kauza bude mít ještě soudní dohru, neboť Trumpovo rozhodnutí vyhlásit stav nouze, které má obejít Kongres a získat peníze na stavbu pohraniční zdi, zažalovalo jako protiústavní vícero států USA.

Trumpovo první veto. Nesouhlasí s ukončením stavu nouze na hranici s Mexikem

Trump dlouhodobě žádal Kongres o finance na stavbu zdi, ale zákonodárci mu dosud poskytli jen peníze na vybudování vybraných krátkých úseků či na rekonstrukci stávajících bariér. S tím se prezident odmítl smířit a 15. února vyhlásil na jižní hranici stav nouze, aby získal přístup ke krizovým fondům.

Sněmovna ještě koncem února přijala návrh rezoluce, který stav nouze označila za skončený. V polovině tohoto měsíce rezoluci podpořil i Senát, ve kterém mají většinu republikáni. Trump následně rezoluci zamítl, čímž poprvé od nástupu do funkce použil vůči zákonodárcům veto.

Aby Kongres veto přehlasoval, byla nezbytná ve sněmovně i v Senátu dvoutřetinová většina. I když přehlasování veta v úterý podpořilo několik republikánů, sněmovně chybělo 38 z potřebných 286 hlasů, poznamenala agentura AP. Proti rezoluci zvedlo ruku 191 kongresmanů.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...