Hlavní obsah

Renault chce opět jednat o fúzi s Nissanem, zajímá se i o Fiat Chrysler

Francouzská automobilka Renault hodlá během 12 měsíců obnovit jednání o fúzi s japonským partnerem Nissan Motor. Následně chce usilovat o převzetí další automobilky, mezi preferované cíle patří italsko-americká skupina Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Informoval o tom list Financial Times.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Loga automobilek Renault a Nissan

Článek

Renault v současnosti vlastní v Nissanu podíl přes 43 procent, zatímco Nissan má v Renaultu zhruba 15procentní podíl. Alianci automobilek Renault a Nissan zformoval a dlouhou dobu řídil Carlos Ghosn, který byl ale v listopadu obviněn z finančních deliktů a postupně odvolán z čela správních rad obou podniků.

Podle zdrojů listu Financial Times obeznámených se situací Ghosn před dvěma až třemi lety vedl rozhovory o spojení Renaultu s FCA, záměr však narazil na odpor ze strany francouzské vlády.

Foto: Issei Kato, Reuters

Alianci Renault a Nissan zformoval a dlouhou dobu řídil Carlos Ghosn.

FCA nyní podle listu aktivně hledá příležitosti k vytvoření partnerství či k fúzi. Předseda představenstva FCA John Elkann se prý kvůli tomu setkal s představiteli několika konkurenčních automobilek, včetně francouzské společnosti PSA. Ta vyrábí vozy Peugeot a Citroën a předloni koupila od americké společnosti General Motors její evropské značky Opel a Vauxhall. Podle informací listu Wall Street Journal jednání o fúzi PSA a FCA na začátku roku dopadla neúspěšně.

Fiat Chrysler je středně velký výrobce aut, ročně produkuje kolem pěti milionů vozů. Vlastní také značky Jeep a Alfa Romeo. Případná akvizice by i tak byla drahá, upozornily FT. Tržní kapitalizace, tedy hodnota všech akcií FCA, dosahuje více než 20 miliard dolarů (skoro 500 miliard korun). Renault, Nissan a třetí člen aliance Mitsubishi mají přitom dohromady hodnotu přes 50 miliard dolarů (1,15 bilionu korun).

Španělský list El País ve středu informoval, že Nissan propustí v Barceloně 600 lidí, tedy zhruba pětinu zaměstnanců tamní továrny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám