Bude ministryně Maláčová o hlavu kratší?

Jako v pohádce si může připadat ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Nemyslím tu s názvem Tři veteráni.

Tento článek je více než rok starý.

Komentář Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

I když bezedný váček se zlaťáky by se jí hodil. Alespoň by se nemusela dohadovat s ministryní financí o tom, kde brát na své nápady peníze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Hartman: Bude ministryně Maláčová o hlavu kratší?

Vykouzlit je nemůže, takže musí vystačit s těmi od daňových poplatníků. S nimi by měla zacházet tak, aby nebyla o hlavu kratší. Hrozí jí totiž podobné nebezpečí jako Jiříkovi v pohádce o Zlatovlásce. K tomu, aby jí zůstala hlava na krku, nemusí být opatrná při přípravě jídla a následném nalévání vína královi.

Jana Maláčová musí splnit jiný úkol. Zaručit, že skutečně od příštího roku budou bez problémů fungovat elektronické neschopenky. Jinak by měla přijít o hlavu, chcete-li o křeslo v Babišově vládě. To jí vzkazuje král poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Nepotřebujeme penzijní reformu ze dne na den, míní Maláčová. Důležitá je podle ní adaptace systému

Číst článek

Ne, že by mu tolik záleželo na elektronické podobě neschopenek. Jeho požadavek má vyvážit vstřícný krok ANO vůči ČSSD. Týká se termínu, odkdy by se měly začít proplácet první tři dny pracovní neschopnosti.

Projekt nesmyslný a nepřipravený

Nebude je hradit stát, ale zaměstnavatelé. Ti budou muset sáhnout do pokladny a vyplácet peníze navíc od první chvíle, kdy zaměstnanci budou doma marodit.

Bylo jim za to mimo jiné slíbeno, že budou mít alespoň rychlý přehled o tom, kdy byly neschopenky lékařem vystaveny. To má nejlépe zaručit jejich elektronická podoba. Logicky bylo zrušení tzv. karenční doby provázáno s fungováním takovýchto neschopenek.

Sociální demokraté mohli voličům oznámit, že plní sliby. V případě proplácení prvních tří dnů nemoci k tomu přidaly datum 1. července letošního roku. Od tohoto termínu nechtějí ustoupit.

Nevadí jim, že v té době elektronické neschopenky fungovat nebudou. Když se k nim se stejným postojem připojili komunisté, nemá Andrej Babiš příliš na výběr. Radši bude poslouchat výtky od zaměstnavatelů, než dávat dohromady rozpadající se vládní většinu ve sněmovně.

Karenční doba proto bude asi podle plánu zrušena. Minimálně o půl roku dříve, než lékaři začnou plošně používat elektronické neschopenky. S tím by se možná zaměstnavatelé dokázali smířit. Nejsou však přesvědčeni o tom, že to bude jen na pár měsíců. Ostatně část lékařů tento projekt označuje za nesmyslný a nepřipravený. 

Proto hnutí ANO tlačí na Janu Maláčovou, aby to zaručila vlastní hlavou. Uvidíme, zda je o rozběhu elektronických neschopenek od začátku nového roku skutečně natolik přesvědčena, aby kvůli tomu riskovala setrvání v ministerské funkci.

Petr Hartman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme