1415551055_P201411090472601

Česká mediální žumpa hlásá: “Zakažme rally!”

10. 11. 2014 • Blogy, Novinky

A je to tu zase… Jinak pěkný den mi kazí opět článek známého, a nejspíše drogama ovlivněného, bloggera Jiřího X. Doležala, který v dalším svém megalomanském přestřelku útočí na Rally a ba co víc, jako přirovnání obhajuje fotbalové Hooligans!

Článek poukazuje na včerejší tragédii, která se v dopoledních hodinách stala na Rally Krkonoše. Pilot závodního speciálu Fabie S2000 Miloš Vágner vyletěl ve vysoké rychlosti z trati a narazil se svým vozem do pevné překážky – do zdi přilehlé stodoly. Svým zraněním bohužel tento pětatřicetiletý závodník podlehl a jeho spolujezdec Petr Gross byl napojen na přístroje a letecky transportován ve vážném stavu do nemocnice. Tato událost zasáhla bezpochyby všechny automobilové příznivce a fanoušky tohoto sportu v naší republice.

Událost bezesporu velmi smutná, avšak ohlasy některých “odborníků” jdou zcela mimo racionální úvahy a lidské chápaní. Je nám této ztráty opravdu líto a soucítíme se všemi blízkými postihnutých touto tragédií, ale v prvé řadě je třeba si uvědomit několik podstatných věcí.

Spousta názorů nejen na tuto tragickou událost křičí do světa a snaží se snadno ovlivnitelným lidem skrze média vtlouct do hlavy informaci, že je Rally (a motorsport obecně) špatnou věcí, které je třeba učinit přítrž. Naprosto fascinujícím příkladem, snažící se vysvětlit a prosadit, proč by měl být motorsport zrušen, padl z úst (tedy pardon, z řádků) výše zmíněného bloggera. Vždyť přeci fotbalovým hools se také dělá přítrž a zakazují se rvačky na fotbalových utkáních i mimo něj. Naprosto iracionální a marihuanou posílený názor, který padl z hlavy někomu, kdo ani vlastně nemá ponětí, o čem to vlastně mluví. Není nijak opodstatněn a navíc postrádá i jakýkoliv náznak logiky. Ano, fotbalovým chuligánům se snaží policie udělat přítrž, ale i přesto nedokážou zabránit ani polovině případů. A já mám vlastně úplně nejlepší nápad, jak tomuto problému zamezit – zakažme fotbalová utkání úplně!

Navzdory tomu, při Rally (a obecně motorsportu) se přeci dělají bezpečnostní opatření neustále a dělá se vše proto, aby se zvýšila bezpečnost a eliminovalo se tak riziko tragických události, díky kterým to odnášejí nejen jezdci, ale také diváci. Tady jde o profesionalitu a fakt, že k takovému závodění se nedostane žádný psychicky labilní člověk, ale zdraví jedinci schopni logicky a racionálně uvažovat. Udělat závodní licenci a mít vůz připraven dle přísných bezpečnostních norem FIA, není žádnou srandou ani otázkou pár korun. Navíc jakýkoliv automobilový závodník moc dobře zná riziko, které na něj při závodech číhá. Každý pilot i spolujezdec s tímto vědomím do závodu nastupuje a moc dobře ví, co se může stát. Jenže to je ta vášeň a zapálení každého účastníka motorsportu, který žije pro tento adrenalin a dává mu to smysl života. No jo, někdo kouří trávu a někdo zase dělá něco smysluplnějšího, naplňujícího, zábavnějšího a opodstatněného.

Pro bezpečnost v Rally je děláno mnoho, a tak se vozy stávají pevnější, podvozky lepší a rámy bezpečnější. Pro bezpečnost diváků jsou pak utvářeny bezpečné zóny a zakázané prostory. Pokud se stane, že závodní auto vyletí z tratě, je to většinou způsobeno jezdeckou chybou. V případě zranění diváků, nebo nedejbože úmrtí, je pak chyba na místě pořadatele a nebo jedince, který neuposlechl zákazy.

Naprosto dechberoucí je také postup vyšetřovatelů, kteří včerejší nehodu vyšetřují. Vloží veškeré své úsilí také do zjištění, zda nepochybili pořadatelé soutěže. Přitom každý (byť jen trochu uvažující) jedinec moc dobře ví, že tato otázka je naprostou ztrátou času… Jenže to je problém dnešního světa. Za každou cenu najít a potrestat vinu jinde a snažit se nalézt pochybení a odpovědnou osobu, na kterou ukážeme prstem a řekneme: “ten za to může!”. Například pokud by došlo ke zranění nebo úmrtí diváků, hledat pochybení je na místě. Pokud bychom se měli držet filozofie lidí, kteří této problematice absolutně nerozumí, ale přitom šíří do světa zakázat vše možné, zakažme tedy také cestování, ježdění na kole, logistickou dopravu, alkohol, veřejné bazény, kuchyňské nože apod. Nevycházejme vůbec na ulici a zakažme dětem chodit do školy. Přece i tam se v posledních letech událo několik tragických neštěstí. Žijme své životy v betonových krabicích a v nudnosti a vyhýbejme se všemu, kde panuje toto nebezpečí. Přestaňme prostě žít!

Opravdu a sarkasticky tleskám tomu, co mohou některá média vůbec nechat pustit na veřejnost. Věta Jiřího X. Doležela na závěr: “Proto vyzývám úřady: Přestaňte diskriminovat hools a povolte jim pořádat na soukromém pozemku jejich paralelní zápasy – rvačky – a umírat při nich, stejně jako mají motoristé dovoleno umírat při automobilových závodech!” je myslím dostatečným důkazem o tom, že pisálek o marihuaně by se neměl plést do motoristické medializace. To bychom pak třeba mohli na AutoJournalu psát články o tom, jakou je marihuana těžkou a zabíjející drogou, která mění normální občany na kriminálníky a narkomany.

Každý máme svůj obor a toho se držíme. Popudit českou veřejnost již zmíněným článkem, je dobré tak akorát na podporu návštěvnosti a těžby peněz z reklam. Na serióznosti médií to ale má vliv fatální a ještě smutnější na tom je fakt, že spousta lidí se nechá takto “vymyvačsky” zmanipulovat jako ovce ve stádu a budoucnost motoristického sportu je tak opravdu ohrožena.

O to horší je pak uvědomění si, že tato média parazitují na těchto nešťastných událostech při honbě za návštěvností, a pak se stávají opravdu  korunovanou a nefalšovanou smrdící žumpou, které by se mělo udělat přítrž. Je mi špatně z dnešní bezcitnosti a touze po zisku, které zneužívají právě tyto smutné případy…

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz