Nejjednodušší způsoby, jak šetřit vodou v domácnosti

Jednoduché způsoby, jak doma šetřit vodou
Líbí se vám článek? Tak se o něj podělte!

Šetření vodou v domácnosti se pro mě stalo důležitým tématem teprve nedávno, když jsem si přečetla něco víc o hrozbě sucha a nedostatku vody v blízké budoucnosti. Osobně ale nemám ale ráda radikální řešení a restrikce a kde to jde, tam volím jednoduché způsoby změny, které však mají výrazné pozitivní dopady. A to je případ šetření s vodou!

Dala jsem proto dohromady jednoduché tipy na to, jak šetřit vodou v domácnosti při úplně minimální námaze, ale přitom vědomě a bez omezení každodenních činností.

Šetření vodou – co dělám a nedělám

jak ušetřit průtok vody

  • – Kontroluji, jestli nekapou kohoutky.

Stačí dát občas přes noc do dřezu nebo umyvadla nějakou nádobu a ráno zkontrolovat, zda tam nenakapala nějaká voda.

  • – Kontroluji, jestli neprotéká záchod.

Způsobů, jak zjistit, jestli vám neprotéká záchod, existuje víc, ale já jednoduše naliju do splachovací nádržky nějakou barevnou tekutinu a za chvilku zkontroluji, jestli se objevila nebo neobjevila v míse.

  • – Při osobní hygieně nenechávám zbytečně téct vodu.

To platí obzvlášť při odličování a čištění pleti nebo při čištění zubů.

  • – Ve sprše trávím co nejkratší dobu.

Dlouhé sprchy za prvé nejsou  pro pokožku to nejzdravější, a za druhé zkrácením sprchy každý den o několik minut ušetřím litry vody. Sprchu vypínám i při mytí vlasů!

  • – Nádobí nemyju pod tekoucí vodou.

Myčku bohužel nemám, ale kdybych měla, tak nádobí myju v ruce jen minimálně.

Stejné množství nádobí, které umyjete v myčce při spotřebě 20l vody, byste umyli ručně při spotřebě 70l vody.

V rámci šetření vody i saponátu alespoň myju nádobí v napuštěném dřezu.

  • – Ovoce a zeleninu taky nemyju pod tekoucí vodou.

Omývám je buď v napuštěném dřezu nebo v míse s vodou.

  • – Pokojové rostliny zalévám už použitou vodou.

Například právě vodou, která „zbyla“ po omývání ovoce a zeleniny. Nebo přebytečnou vodou, která mi zbyla v rychlovarné konvici. Čistou vodu zkrátka nevyhazuji, ale zužitkuji!

  • – Vodu na pití napouštím do větší nádoby.

Občas trvá, než z kohoutku odteče teplá nebo vlahá voda a dostanete studenou. Ve větší nádobě se to ale ztratí a navíc ji můžete skladovat v lednici a vždycky si jen nalít studenou vodu do sklenice, ze které pijete.

  • – Peru ekologicky.

Existuje plno tipů, jak šetřit vodu při praní prádla. To nejzákladnější a nejjednodušší pravidlo je prát vždy s plnou pračkou a na kratší programy bez předepírání.

> O ekologickém praní jsem toho již napsala více <

Bonus pro lidi s plynovým kotlem na ohřev vody

Ještě před rokem jsem bydlela v bytě, kde byl plynový kotel na ohřev vody. Kdo to zažil, asi ví o čem mluvím, když řeknu, kolik litrů vody díky tomu můžete vyplýtvat. Když se totiž chcete osprchovat nebo si napustit teplou vodu na mytí nádobí, může trvat pěkně dlouho, než kotel vodu ohřeje. No a mezitím teče neohřátá voda, kterou ale můžete odchytávat a dál využít třeba na zalévání rostlin nebo něco jiného 🙂


Vychytávky pro šetření vody

úsporná sprchová hlavice

O těchto vychytávkách jsem se dozvěděla až s přestěhováním do současného bytu, kde máme šetřič vody (víc níže). Šetřit vodou totiž můžete i docela nevědomě pořízením následujících věcí, které jsou navíc poměrně jednoduché na instalaci.

Perlátor na vodovodní baterii

Perlátor je malá věcička, která se dá namontovat na jakoukoliv vodovodní baterii. Jeho kouzlo spočívá v tom, že usměrňuje proud vody a provzdušňuje ho. Tím redukuje průtok vody na 6 litrů za minutu (normálně proteče až jednou tolik), přitom ale při mytí nádobí nebo rukou není znát rozdíl.

Víc o tom, jak vybrat úsporný perlátor si můžete přečíst tady.

Úsporná sprchová hlavice

Klasickou sprchovou hlavici můžete vyměnit za úspornou. Úsporné sprchové hlavice fungují buď tak, že vodu provzdušňují, nebo omezují sílu proudu tím, že vodu vytlačují několika pulzy za vteřinu místo jedním kontinuálním proudem.

Instalace úsporné sprchové hlavice je ze všeho nejjednodušší a zvládne to naprosto každý. Alternativou může být ještě šetřič vody do sprchy. Tady se dočtete, co je pro vás vhodnější.

Šetřič vody

Šetřiče vody se dají namontovat na vodovodní baterii, do sprchy a do toalety. Každý šetřič vody funguje trochu jiným způsobem, ale u každého se dá většinou nastavit požadovaný průtok. Při běžném používání přitom rozdíl nepoznáte.

300x300-watersavers.png


Znáte další způsoby, jak doma šetřit vodu? Budu ráda, když se o ně podělíte v komentářích.


Přihlašte se k odběru zelených novinek 💚

Jednou za měsíc vám pošleme přehled nejnovějších článků. Můžete se kdykoliv odhlásit 🙂

Přihlášením k odběru dáváte shouhlas s našimi Zásadami ochrany osobních údajů.

Naposledy aktualizováno 5. 12. 2023

Lucie

Líbí se vám článek? Tak se o něj podělte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *