Cesta do pravěku se po 60 letech vrátí do kin. Snímek Karla Zemana dostal nové barvy

Slavný film Karla Zemana Cesta do pravěku prošel digitálním restaurováním a v nových barvách bude po mnoha letech znovu uveden do kin. Příběh čtyř kluků, kteří se na malé loďce vydají proti proudu času splnit si svůj sen a setkají se tváří v tvář s pravěkými živočichy, přijde do kin po 64 letech od premiéry 25. dubna. V tiskové zprávě to uvedla distribuční společnost Bontonfilm

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní představení nové verze bude 3. dubna v kině Dlabačov, kde ji uvede i britský režisér a animátor John Stevenson, režisér populárního animovaného filmu Kung Fu Panda, který o Zemanovi jako jeden z mnoha mluví jako o svém inspiračním zdroji.

Zeman, průkopník trikových filmů a uznávaná osobnost světové kinematografie, zemřel 5. dubna před 30 lety.

Unikátní byly již Zemanovy animované filmy, v nichž nechal třeba oživnout skleněné figurky, přičemž do té doby se sklo považovalo za materiál pro animaci zcela nevhodný. Světovou proslulost mu ale přinesly celovečerní hrané filmy s unikátní výtvarnou a trikovou stránkou a poetikou, z nichž nejznámější jsou Vynález zkázy, Baron Prášil, Bláznova kronika, Na kometě, Ukradená vzducholoď a právě Cesta do pravěku.

Z filmu Cesta do pravěku | Zdroj: Bontonfilm

Často bývá označován za pokračovatele francouzského filmaře Georgese Mélièse, o inspiraci Zemanem zase mluví Terry Gilliam, Tim Burton nebo Steven Spielberg. Dávno před digitálními efekty a používáním počítačů dokázal Karel Zeman zavést diváky na cestu do pravěku, na Měsíc i pod mořskou hladinu.

Čistíme svět fantazie

Po Baronu Prášilovi a Vynálezu zkázy se nyní v projektu Čistíme svět fantazie jako jeho poslední část digitálně restauroval snímek o cestě čtyř kluků do dávné historie. Čistíme svět fantazie je společným projektem Nadace české bijáky, Muzea Karla Zemana a České televize ve spolupráci s Universal Production Partners. 

Filmové triky Cesty do pravěku vešly do dějin a dnes patří k základní abecedě tvorby filmových iluzí.

Z filmu Cesta do pravěku | Zdroj: Bontonfilm

„Dnes se divím, kde jsem našel odvahu pustit se téměř s holýma rukama do tak neobvyklého projektu. Jako režisér jsem musel potlačovat dramatičnost děje, aby bylo dost prostoru pro vědecký výklad, jako výtvarník jsem se musel držet realistického pojetí opět v zájmu vědy,“ vzpomínal na své jedinečné dílo Karel Zeman.

Chtěl prý hlavně ukázat fantastický svět, který příroda vytvořila před mnoha miliony let. Využil k tomu všech tehdy dostupných imaginačních možností filmu, a proto spojil film hraný, kreslený a loutkový v jeden celek.

Cesta do pravěku dostala před pěti lety i divadelní podobu — ve zlínském divadle, ve městě, kde Zeman v tamních ateliérech začínal. Na premiéře se sešli i čtyři hlavní aktéři filmu — poprvé po více než 50 letech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme