Google | Internet | USA | Čína

Kuba bude mít rychlejší internet. Chce jej zajistit kapitalistický Google

Kubánci se nejspíše dočkají rychlejšího YouTube, Google totiž uzavřel memorandum s tamním telekomem ETECSA, a pokud se obě strany definitivně dohodnou, Google a jeho mateřský Alphabet by mohly být klíčovými hráči internetizace komunistické Kuby.

Kuba je v tomto směru naprosto unikátní skanzen – překonává ji snad jen Severní Korea. Ačkoliv stále více Kubánců touží po internetu a ostrov s populací jen o něco málo větší než Česko se nedávno dočkal mobilního internetu a hromady nových Wi-Fi kaváren, praktická dostupnost sítě pro běžné smrtelníky je i nadále tristní.

ff16cded-a080-41f2-ae98-181f3ed0dbbf
V okolí Kuby jsou desítky podmořských kabelů, na ostrov jich ale vede jen pár

Stačí se podívat na web Submarine Cable Map, podle kterého je sice dno v okolí Kuby doslova poseto desítkami telekomunikačních podmořských kabelů, všechny se ale ostrovu opatrně vyhýbají. Důvodem je především přetrvávající embargo.

Na komunistickou Kubu tak vede jeden jediný optický kabel (s odbočkou na Jamajku) ze spřátelené Venezuely. Kvůli embargu je také Kuba prakticky zcela závislá na technologiích z Číny. O ostrov má zájem také Rusko.

58997f4e-a905-4993-825f-c4ee28f079d4
Komunistická Kuba má internet jen díky kabelu ALBA-1 ze spřátelené Venezuely

V rámci memoranda mezi Googlem a ETCSA se obě strany dohodnou na možném vybudování nové podmořské cesty, která by tentokrát spojovala Kubu přímo s některým z uzlů Googlu. Nabízí se Florida, ale také Mexiko nebo třeba Kolumbie. Dohoda nicméně bude vyžadovat ještě větší uvolnění mezi oběma zeměmi a zajímavý bude i pohled zaměstnanců Googlu a americké veřejnosti.

Loni se totiž na veřejnost opět dostaly zkazky o tom, že chce Google znovu široce vstoupit do Číny, což by znamenalo přímou spolupráci/kompatibilitu s tamními cenzory – Velkým čínským firewallem.

Inženýři společnosti proti takovému kroku ostře protestovali a Google musel ožehavý problém dlouho žehlit s tím, že se jednalo pouze o test a žádný kompatibilní vyhledávač pro Čínu (zatím) reálně nechystá.

Guantánamo

Když se na mapu podmořských kabelů podíváte pořádně, uvidíte, že z Kuby ve skutečnosti vedou ještě dva další podmořské kabely GTMO-1 na Floridu a GTMO-PR na Portoriko, které provozuje americká vláda.

18737534-48ff-4c05-bfb0-733d4b4b19e0c0fdddf8-53ef-423d-88c6-9b67299167ed
Z Kuby vede kabel na Floridu a provozuje jej americká vláda

Jak je to možné? Jak názvy napovídají, jedná se o linky z americké vojenské základny v zátoce Guantánamo, kterou si USA od tehdejší Kuby pronajaly už na počátku 20. století. Její právní postavení je ale problematické, komunistická Kuba totiž její existenci odmítá už od revoluce v roce 1953 a požaduje návrat zabraného území.

Diskuze (4) Další článek: Americký protiraketový systém GMD při testu zasáhl cíl salvou střel

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,