I přes jejich oblíbenost existuje celá řada odpůrců, kteří je doma nechtějí, protože záclony jsou velkým lapačem prachu. To je bohužel pravda. Právě proto je však třeba o ně dobře pečovat, pravidelně je čistit, aby se na nich prach tolik neusazoval a jejich barva zůstala svěží a zářivá.

Čistit celé, nebo jen špinavá místa?

Sundávání a znovu pověšení záclon je poměrně dost pracné, obzvláště máte-li v oknech velké kusy, například od stropu až k zemi po celé stěně. Proto někdy volíme tu možnost vyčistit pouze ušpiněný kousek a nesundávat celou záclonu. Nicméně čas od času je potřeba záclonu celou vyprat, abyste ji zbavili usazeného prachu a obnovili její přirozenou barvu.

V současné době je většina záclon vyrobena ze 100% polyesteru a jsou poměrně dost pevné, takže se nemusíte obávat prát je v pračce. Vždy si však nastudujte etiketu s pracími symboly, některé záclony můžete prát na 40 ºC, jiné pouze na 30 ºC. Pokud si nejste jisti, nebo etiketu na zácloně nemáte, zvolte nejšetrnější program.

Jaký šetrný program zvolit?

Záclony je dobré prát ve speciálním sáčku, abyste předešli jejich zatrhnutí o prací buben a následnému poničení. Zbavte je všech ozdob, háčků a podobných věcí. Pokud máte na zácloně speciální řasicí stuhu, uvažte volné šňůrky z ní do uzlíku, případně je zavažte společně do malého pracího sáčku nebo síťky.

Ideální prací program je na šetrné praní, 30 ºC a maximální počet otáček by se měl pohybovat mezi 300-400. Rozhodně vypněte odstřeďování. Některé záclony jsou vyrobené ze speciálních materiálů, pro ty zvolte pouze praní v ruce. Po vyprání záclony ihned vyndejte z pračky a pověste. Pokud jste zvolili program bez ždímání, nechte je nejprve okapat, například přehozené přes stoličku ve vaně nebo na sušáku. Záclony nesušte v sušičce, jejich vlákna by se polámala a citlivější materiály by se vám mohly srazit. Rovněž platí, že pro záclony nepoužíváme žádné aviváže, protože vlákna by nedržela přirozenou pevnost.

Jak na zašedlou a usazenou špínu?

Pro praní používejte prací prostředek určený speciálně pro praní záclon. Pokud jsou vaše záclony zašedlé nebo hodně špinavé, použijte speciální namáčecí prostředek, do něhož záclony namočíte. Můžete je namočit na tři hodiny, nebo je bez obav nechat v namáčecím roztoku přes noc. Také lze využít například Savo a další bělicí prostředky na záclony (ale pozor, hodí se pouze pro bílé záclony, nikoli pro barevné nebo s barevnými vzory), žlučové mýdlo, které nastrouháte do vodní lázně, nebo podle našich babiček můžete v lázni rozpustit několik sáčků kypřicího prášku či několik lžic obyčejné kuchyňské soli.